Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Dokter Bibber! Bevries de tijd met cryotherapie

Wie mooi wil zijn moet... kou lijden? Cryotherapie en andere ijzige beautybehandelingen zijn, euh, hot. Ofwel: bevries de tijd met Dokter Bibber!

vrouw ijsblokjes cryotherapie

Wie mooi wil zijn moet .. kou lijden? Als we de socials mogen geloven, komt een stralende huid gewoon uit de diepvries. Bij de razend populaire cryotherapie wordt koude ingezet als vorm van skincare. Maar doet het nu écht iets voor je?

Door Sophie Vereycken

IJsbad als booster

In de topsportwereld bestaat het al langer. Na een intensieve training of wedstrijd afspoelen in het ijsbad of de cryocabine bevordert het spierherstel. En ook voor onze gezondheid heeft het voordelen. Bij de Wim Hof Methode wordt kou ingezet als een soort gezondheidsbooster.

Hollywood hype

De techniek heeft tal van bekende aanhangers (denk: Oprah Winfrey, Novak Djokovic, Matt Damon en Gwyneth Paltrow) en ook bewezen positieve effecten op ziekteverzuim en het immuunsysteem.

Dat hoeft niet zo extreem te zijn als jezelf per se minutenlang onderdompelen in een ijsbad. Ook pakweg je douche eindigen met een straal koud water geeft mooie effecten, aldus Myron Jacobs. Hij begeleidde als gezondheidstrainer en Wim Hof Methode-instructeur al zo’n duizenden mensen richting het vriespunt.

Kou en bruin vet

“Koude zorgt dat je witte bloedlichaampjes produceert. Dat zijn de vechtertjes in je systeem: ze maken je weerbaarder tegen virussen en bacteriën, waardoor je weerstand toeneemt.” Nog een voordeel: koude activeert bruin vet, het soort vet dat je wél graag in je lichaam wil.

Bruin vet is in staat je energie en warmte te geven. Het heeft met andere woorden een positief effect op je  gewicht, want koude laat je interne kacheltje maximaal branden. Alleen, dat bruin vet raken we kwijt in de loop van de jaren. “Je kan het terugkrijgen, maar alleen door de juiste training onder 18 graden.”

Rillen voor je billen

Ook voor de behandeling van bijvoorbeeld sinaasappelhuid is koudetherapie al langer een gangbare behandeling. Vetcellen hebben een hartgrondige hekel aan koude. Met cryolipolyse krijgen de vetcellen een enkeltje richting koelcel, waardoor ze vernietigd worden. Rillen voor je billen, zeg maar.

En nu sluipt cryotherapie ook onze badkamer binnen. Want als het zoveel gezondheidsvoordelen heeft, doet het vast ook iets voor de huid, toch? Als we de sociale media mogen geloven wel, want met maar liefst 23 miljoen views op TikTok zijn skin icing, ice facials en cryotherapie razend populair. Maar is dat wel zo terecht? Drie methoden onder de loep!

Ice facial

Met je ochtendsnoet in een kom ijswater? Volgens het wereldwijde web levert het – naast een serious case of brain freeze – een mooie glow en blakende teint op. Wakker ben je alvast wel, maar heeft het ook echt voordelen?

“Ik snap de populariteit”, zegt Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie. “Het klinkt heerlijk verkoelend. Maar als je weet dat 2 op de 3 vrouwen een gevoelige huid hebben, is het echt géén goed idee om je gezicht in een bak ijswater onder te dompelen. Een gevoelige huid kan net méér last krijgen van roodheid, branderigheid, en misschien zelfs extra gesprongen vaatjes.

Bij rosacea moet je al helemaal voorzichtig zijn. Grote temperatuurverschillen zijn een sterke trigger voor dat soort huidtypes. Skin icing zorgt dan vooral voor méér klachten van roodheid en branderigheid. Wil je het toch proberen? Kies dan liever voor een washandje met koud water.” Of een koud gezichtsmasker. Dat voelt ook fijn en verfrissend.

Skin Icing

De naam zegt het al: de huid masseren met een ijsblokje. Daarmee kan je eindeloos variëren: door bijvoorbeeld sap van een aloë vera in een ijsblokjesvorm te gieten heb je én de voordelen van de koude, én de verzachtende en hydraterende voordelen van de plant. Het is een eerder agressieve vorm van cryotherapie en er zijn best wel wat nadelen aan verbonden. Denk maar aan de behandeling van wratten: die worden met behulp van medische cryotherapie bevroren. In feite is extreme koude in staat om weefsels en delen van de huid te vernietigen. Je kan er dan beter ook voorzichtig mee zijn. “Flinke kou of zelfs vrieskou – bijvoorbeeld door met een ijsbal uit de vriezer over je gezicht te rollen – is echt een no-go”, waarschuwt Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie. “Bewaar voor een zachtere aanpak een jaderoller of gua sha in de koelkast. Hetzelfde effect, minder risico’s.”

Cryotherapie

Legde je vroeger nog zelf een theelepeltje in de koelkast, dan is er nu een heel leger aan cryotools. Het ene nog vernuftiger dan het andere. Het prijskaartje buiten beschouwing gelaten, zijn ze een laagdrempelige manier om aan de slag te gaan met koude, want ze houden een constante temperatuur aan die veelvuldig getest werd op veiligheid. Bovendien is het zo dat koude kan helpen om zwelling te verminderen, vertelt Jetske Ultee. “Door de kou vernauwen de bloedvaatjes, wat volume onder de ogen vermindert.”

Je hebt er niet per se dure apparaten voor nodig: ook je skincare in de koelkast zetten werkt. “De koude crèmes en lotions voelen verfrissend, en als je met je vingertoppen – of een jaderoller – van onder de ogen richting de jukbeenderen masseert, help je het vocht af te voeren via je lymfebanen.”

Je las een artikel van Nina, het weekendmagazine van Het Laatste Nieuws, met elke zaterdag een stevige portie leesvoer, inspiratie en ontspanning.

Beauty
  • Getty Images