Er zijn prima redenen om wat vaker voor lekker plantaardig te gaan.
Het is vandaag Wereld Veganisme Dag, alle reden voor extra aandacht voor lekker plantaardig eten. Goed voor het klimaat, goed voor je gezondheid, goed voor het welzijn van dieren. Toch zijn er nog wel wat vooroordelen over vegan eten, bijvoorbeeld dat het duur en saai zou zijn.
Onterecht, vindt Daniet Shachar, gecertificeerd diëtist bij maaltijdboxleverancier Green Chef waar zij recepten samenstelt die passen binnen verschillende levensstijlen, zoals vegan. Bovendien probeert Daniet zelf volledig plantaardig te eten en weet zij dus als geen ander veelvoorkomende vooroordelen rondom vegan eten te ontkrachten.
1. ‘Het is erg prijzig’
Een veelgehoorde opvatting is dat vegan eten duur is. Lange tijd waren vleesopvolgers (‘vleesvervangers’) inderdaad duurder dan vlees, maar door de prijsstijgingen van vlees is niets minder waar. Bovendien zijn er talloze budget friendly vegan producten, wat dacht je bijvoorbeeld van graanproducten, tofu of peulvruchten - wat tevens ideale vleesopvolgers zijn. Ook kun je flink geld besparen door te koken met seizoensgroenten.
2. ‘Vegan koken kost meer tijd’
Er zijn voldoende mogelijkheden om tijd te besparen met koken. Zo kun je mealpreppen of wekelijks boodschappen doen, wat vaak ook nog goed is voor de financiën. Daarnaast zijn online genoeg vlugge recepten te vinden.
3. ‘Het is niet gezond’
Elk dieet kun je invullen met gezonde of ongezonde producten. Als vegan is het voornamelijk belangrijk om vitamine B12 bij te slikken als uit je bloedwaarden blijkt dat je hieraan een tekort hebt. In verschillende onderzoeken komt zelfs naar voren dat een plantaardig dieet zorgt voor onder andere een verlaagde kans op hart- en vaatziektes, alhoewel het essentieel blijft om gevarieerd te blijven eten.
4. ‘Een vegan levensstijl wordt sociaal niet geaccepteerd'
Onbekend maakt onbemind. Met vegan eten is dit vaak nog het geval. Laat vrienden en familie daarom op een leuke en laagdrempelige manier kennismaken met vegan recepten door ze bij je thuis uit te nodigen voor een diner. Vleesopvolgers kunnen de overgang naar plantaardig eten bijvoorbeeld makkelijker maken, zoals vegan gehaktballetjes serveren bij een spinaziestamppot. Op deze manier kunnen ze zelf ervaren dat vegan koken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn en dat plantaardig eten alles behalve vreemd smaakt.
5. ‘Vegan eten is saai, eentonig en vervelend’
Overstappen naar een nieuw dieet vergt altijd wat extra tijd en moeite. Vooral het ontdekken van nieuwe producten en recepten kan lastig zijn, maar zeker ook spannend en leuk. Een vegan maaltijdbox kan je op weg helpen en verder zijn er talloze vegan kookboeken ter inspiratie, om van vaker plantaardig eten een succes te maken.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in