Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Waarom iedereen in de ban is van de Netflix-serie over de Menendez Brothers

De nieuwe serie Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story op Netflix is ontzettend populair op dit moment. De serie blikt terug op het verhaal van de Menendez-broers, die hun ouders José en Mary Louise 'Kitty' Menendez doodschoten in hun huis in Beverly Hills op 20 augustus 1989. 

Menendez

Het verhaal

Op 17 april 1996, bijna zeven jaar na de moord op hun ouders, krijgen de broers, Lyle en Erik Menendez het vonnis te horen. De jury legt beide broers een levenslange gevangenisstraf op. Nu, bijna drie decennia later, is de familie weer een sensatie. De Netflix-serie Monsters: The Lyle and Erik Menendez story wakkert het debat over de schuld van de broers weer aan. De serie kwam binnen no time in de top van de Netflix-hitlijsten en zorgde voor een groeiende groep Menendez-verdedigers. Er is zelfs een groep die nu pleit voor hun vrijlating. Kim Kardashian is daar een van en is bij de broers langs geweest om te praten over gevangenishervorming.

Seksueel misbruik

Tijdens het eerste proces getuigden Lyle en Erik Menendez dat hun vader hen seksueel misbruikt had. De broers zeiden dat dit misbruik, waarvan hun moeder op de hoogte was, hen bang maakte. Dit was de reden dat zij hun ouders vermoordden. Het tweede proces van de broers begon in 1995. Tijdens het gezamenlijke proces beperkte de rechter de mogelijkheid van de verdediging om beschuldigingen van seksueel misbruik in te dienen.

De cast van de hitserie: Monsters

In 1996 werden de broers beiden veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Sindsdien hebben zij talloze verzoeken ingediend om hun tijd achter de tralies samen door te brengen. Ondanks dit zijn de broers jarenlang gescheiden gehouden. In 2018, na 22 jaar, werden ze pas weer herenigd.

Verschillende perspectieven

Ondanks dat de serie hartstikke populair is, is er ook wat onenigheid over ontstaan. De serie doet namelijk een poging om het verhaal vanuit verschillende perspectieven te vertellen, waaronder dat van de ouders. Kijkers geven kritiek op de serie omdat ze vinden dat de broers niet goed worden neergezet. Zelfs Erik Mendez heeft een statement gedeeld via zijn vrouw Tammi. Hij vond dat de show een oneerlijke en onjuiste weergave van de gebeurtenissen gaf en veroordeelde hoe zijn broer werd neergezet in de serie. Vele kijkers zijn het met hem eens en vinden dat de serie de broers niet goed portretteert.

Netflix heeft nu een documentaire aangekondigd die belooft het verhaal van de broers 'in hun eigen woorden' te vertellen. In de trailer is Erik Menendez te zien. "Iedereen vraagt waarom we onze ouders hebben vermoord. Misschien begrijpen de mensen nu de waarheid", zegt hij.

Hoe gaat het nu met de broers?

Dankzij het goede gedrag van de broers en inspanningen in gevangenisbanen en lessen, wonen Erik en Lyle nu in een 'niet-aangewezen programmeringsfaciliteit'. Deze eenheid biedt gevangen meer vrijheid en revalidatie- en educatieve programma's. De broers houden zich bezig met verschillende activiteiten. Erik heeft gewerkt met terminaal zieke gevangenen, is geïnteresseerd in meditatie en geeft lessen over religie. Lyle heeft gewerkt aan gevangenishervorming. Beide broers bieden steun en begeleiding aan mensen die in hun jeugd seksueel misbruikt zijn.

Ondanks dat de broers al erg lang vastzitten, weerhield dit hun niet om te trouwen. Erik Menendez trouwde in 1999 met zijn penvriendin Tammi Saccoman. Lyle trouwde in 2003 met Rebecca Sneed in een zwaarbewaakte bezoekersruimte in de gevangenis waar hij toen verbleef. Dit was trouwens wel zijn tweede gevangenis-huwelijk. Zijn eerste huwelijk met Anna Eriksson hield helaas geen stand.

Lifestyle
  • The Guardian, Elle, Panorama, Film vandaag
  • NL Beeld