Gezond leven = gezond huis
Je legt de connectie misschien niet direct, maar hoe je woont en hoe schoon je huis is, heeft een behoorlijke impact op je gezondheid. Volgens wetenschappelijk onderzoek van de universiteit van Harvard brengen we maar liefst 65 procent van ons leven binnenshuis door. Wil je investeren in een gezonde leefstijl, investeer dan ook zeker in een gezond huis. Een van de belangrijkste maatregelen die je meteen kunt nemen: doe je schoenen uit zodra je je woning binnenstapt. Zo zorg je ervoor dat vuil van buiten ook daadwerkelijk buiten blijft.
Zorg daarnaast voor zoveel mogelijk frisse lucht en investeer bijvoorbeeld in een luchtfilter. Binnenshuis is de lucht namelijk twee tot vijf keer ‘viezer’ dan buiten. Bovendien zorgt frisse lucht ervoor dat je minder snel last van hoofdpijn krijgt en boost het je productiviteit. Wie wil dat nou niet? En wellicht heb je ze al, maar op elke verdieping moet tenminste één rook- en koolmonoxidemelder geïnstalleerd zijn. Die melders waarschuwen niet alleen voor brand, maar ook voor koolstofmonoxide. Niet voor niets wordt dat laatste een sluipmoordenaar genoemd. Volgens cijfers van de brandweer overlijden in Nederlands jaarlijks gemiddeld tien tot vijftien mensen aan een koolstofmonoxidevergiftiging. Honderden mensen belanden jaarlijks met ernstige gezondheidsklachten in het ziekenhuis.
Laat het licht naar binnen
Het zal je niets verbazen dat genoeg daglicht een enorm belangrijke rol speelt bij een gezonde levensstijl. Daglicht heeft een flinke impact op je gezondheid en biologisch ritme. Hoe meer daglicht je overdag ziet, hoe beter je ’s nachts slaapt. Daarnaast zorgen daglicht en veel frisse lucht in huis ervoor dat je je vrolijk en energiek voelt. Gevoelens van stress verminderen en productiviteit en creativiteit krijgen een boost. Zeker tijdens die donkere wintermaanden is licht dus bepaald geen overbodige luxe.
Maar hoe zorg je voor voldoende licht? Kijk eerst eens of je wel genoeg ramen in huis hebt. Een extra (dak)raam geeft je huis niet alleen een metamorfose, maar biedt ook direct een bak aan licht. Is een extra raam niet meteen een optie voor jou, maak dan strategisch gebruik van spiegels. Zet een grote spiegel tegenover een raam neer en je reflecteert het daglicht door de hele ruimte. Ook slim: kies voor lichte, witte tinten in huis. Witte muren en een lichte vloer weerkaatsen licht. Zo lijkt je woning niet alleen lichter, maar ook groter.
Stofvrij please
Wist je dat we dagelijks gemiddeld 50 microgram aan stof inslikken? Stof hecht zich (zonder dat je het merkt) aan kleding, spullen en eten dat je via je handen weer naar je mond brengt. Bovendien zitten er 24/7 miniatuurstofdeeltjes in de lucht die je dus eveneens inademt. Merk je dat je vaak hoest of dat je op een andere manier last hebt van stof, dan kan het zeker geen kwaad om eens te kijken naar het type vloer in je woning. Vloerbekleding en kleden kun je beter vervangen door gladde vloeren als laminaat, gietijzer of hout.
O, en zorg dat je een stofzuiger met hepafilter hebt. Anders zuig je wel stof op, maar wordt het in je stofzuiger opgebroken in miljoenen piepkleine deeltjes, die door je hele huis worden verspreid. Een hepafilter houdt de stofdelen vast voordat ze opnieuw in de lucht worden vrijgelaten. Heb je kinderen? Dan is stofzuigen helemaal een vereiste: kinderen krijgen dagelijks gemiddeld 200 microgram aan stof binnen.
Witte muren en een lichte vloer weerkaatsen licht.
Indoor jungle
Dol op groene sfeermakers in huis? Slim bezig! Planten dragen bij aan een gezonde, relaxte leefomgeving. Het is wetenschappelijk bewezen dat planten in huis ervoor zorgen dat je je prettiger, meer tevreden en minder gestrest voelt. Daarnaast staan luchtzuiverende planten, zoals de arecapalm, sanseveria, klimopplant en lepelplant erom bekend dat ze schadelijke stoffen uit de lucht kunnen filteren en de luchtvochtigheid in huis kunnen verbeteren.
Hoewel de planten zeker een luchtzuiverende werking hebben, blijkt uit recent onderzoek, gepubliceerd in de Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology, dat je binnenshuis dan een soort urban jungle moet creëren om daadwerkelijk die effecten bereiken. Planten halen wel schadelijke stoffen uit de lucht, maar die hoeveelheid is piepklein. Zo heb je gemiddeld honderd planten per vierkante meter nodig om de luchtkwaliteit echt te verbeteren – in een appartement van zestig vierkante meter zou je dus zo’n zesduizend planten nodig hebben. Om de lucht in je huis te zuiveren, kun je dus beter kiezen voor een ventilatiesysteem.
- Adobe Stock