Online vergadering? Zó ben je op je best.
Thuiswerkers ontkomen er op dit moment niet aan: video conference calls, facetimen en online vergaderen via een scherm achter de keukentafel.
Of het nu je naaste collega is of een goede klant, je hebt contact om zakelijke redenen, dus haal even een borstel door je haar en een vleugje lipstick en mascara kan ook nooit kwaad. De camera maakt je fletser en je gaat van 3D naar 2D, een beetje make-up kan echt het verschil maken.
Wat betreft kleding: op zo'n klein scherm leiden grote en/of kleurrijke patronen erg af. En je zou denken dat niemand de onderkant ziet, als je even moet opstaan om iets te pakken, ben je toch blij als je je pyjamabroek hebt omgeruild voor daywear.
Ken je deze hilarische klassieker nog? Een videocall maak je in een ruimte waar je niet gestoord kunt worden, met een rustige achtergrond. Er mag best een stukje boekenkast of een plant te zien zijn, maar hou het aanrecht liever uit beeld. En je kinderen, hoe adorable ook, eveneens.
Zorg dat de ander je niet in tegenlicht ziet; het mooiste licht is diffuus daglicht (bijvoorbeeld door een gordijn) van voren. Zorg ook bij kunstlicht voor licht van voren, niet te hoog en niet te laag om rare schaduwen te voorkomen en liever van twee of drie lichtbronnen dan van één. Verlicht ook de rest van de ruimte, zodat het niet lijkt alsof je in een donker hol zit.
Rechtop zitten maakt een energieke indruk. Hou verder je handen uit beeld: niet aan je gezicht zitten, door je haar woelen et cetera.
Vriendelijk verzoek aan huisgenoten: even geen games downloaden of Netflix streamen, zodat je van de hele bandbreedte kunt genieten. Dit voorkomt pixels en vastlopend beeld.
Leg alles wat je denkt nodig te hebben aan mappen, vragenlijstjes, pennen en documentatie klaar – preppen is belangrijk om met een rustig gevoel aan zo'n sessie te kunnen beginnen en 'm vlot te laten verloren.
Gebruik altijd oortjes, reken niet op de speakers in je laptop – zo voorkom je meteen vervelende feedback (dat de ander zijn of haar eigen stem hoort als een echo). Gebruik zo mogelijk ook een externe microfoon, die pakt minder omgevingsgeluid op. Ideaal is een headset mét microfoon.
Als je niet wilt dat de ander steeds in je neusgaten kijkt, verhoog je je scherm / webcam tot ooghoogte, bijvoorbeeld met een stapel boeken. Het staat sympathieker (je kijkt niet op de ander neer) en is het bovendien flatteuzer.
Dit is een lastige: kijk naar de camera, niet naar het scherm: zo maak je oogcontact met de ander(en). Gebruik het vierkantje waar je zelf in te zien bent om even een check te doen of je er representatief bijzit en verklein het dan of sluit het helemaal: het voorkomt dat je blik er onbewust toch heen wordt getrokken.
Is de badkamer echt de enige plek waar je even alleen kunt zitten, leg dan even een groot badlaken op de vloer, dat absorbeert het geluid zodat je niet zo galmt.
Voor een videocall van huis uit altijd eerst even oefenen, dan zit je als het erop aan komt stressvrij voor het scherm. Succes!
Openingsfoto (c) Getty Images
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in