We zijn er inmiddels allemaal sterk in geworden, zou je zeggen. Extra trui aan, verwarming een graadje of twee lager, alles is geoorloofd in de strijd met de energierekening.
Dus dan is meedoen aan Warmetruiendag 2023 ook heel simpel eigenlijk.
Vandaag nog een graadje mindere? Met deze tips lukt het je zeker.
Comfort boven fashion
Nu is het ook weer zo wat om te gaan zitten kleumen in huis, vandaar dat we op zoek zijn gegaan gaan manieren om toch lekker warm te blijven.
De eerste ligt voor de hand: laagjes dragen en zorgen voor warme voeten. Een hoodie, trui, bodywarmer of vest over je bovenkleding maakt echt verschil in hoe warm je je voelt, dikke sokken ook. En Spaanse sloffen, onesies en Uggs-achtigen zullen de schoonheidsprijs niet krijgen, maar qua toasty comfort? Niet te evenaren.
Kruik, hittepit, plaid
Wil je geld besparen, verwarm dan jezelf en niet je huis. Het kost veel meer energie om een kamer te verwarmen, dan met een waterkoker even wat water te verhitten voor een warmwaterzak of een hittepit op temperatuur te krijgen in de magnetron.
Kruip ermee onder een plaid op de bank en genieten maar. Hoe meer laagjes, hoe beter de warmte blijft hangen: twee plaids of een plaid en een dekbed en voor je het weet heb je een opvlieger. Alternatief: een warmtekussen om tegenaan te leunen of tegen je aan te leggen.
Handverwarmers
Koude vingers? Handverwarmers bevatten een gel die geactiveerd wordt door het indrukken van een metalen button. Hierdoor ontstaat een chemische reactie en komt warmte vrij.
De handverwarmer blijft ongeveer een uur warm. Na gebruik moet ie even heet water liggen, waarna hij opnieuw gebruikt kan worden. Om daarbij geen energie te verspillen, leg je 'm gewoon even in het pannetje waarin je eitjes of aardappelen kookt. Handverwarmers kun je ook in een want of ruime handschoen stoppen, lekker op de fiets of tijdens een wandeling.
Even bijtanken
Warme drankjes (thee, chocolademelk, bouillon) houden je lekker warm.
'Kom erbij!'
Heb je een huisdier dat het gezellig vindt om te kroelen, dan is dit het moment om te besluiten dat de hond of poes op de bank mag.
Op schoot, tegen je aan, onder een plaid, heb je er oergezellig levend verwarmingselement aan.
Bloempotkachel? Liever niet
Je hele huis vol zetten met brandende kaarsen levert amper warmte op, wel veel fijnstof en koolmonoxide, allebei niet goed voor je.
Een bloempot met theelichtjes eronder – momenteel nogal een low tech hype – levert dezelfde warmte als die theelichtjes zónder die bloempot. Maar ook fijnstof en roetdeeltjes die vragen om ventilatie en dat levert weer warmteverlies op. Als verwarmingsbron kun je beter de eerder genoemde kruik of hittepit gebruiken.
Retro: de 'elektrieke deken'
Annie M.G. Schmidt beschreef al de geneugten van de 'elektrieke deken' en in deze tijden is ook die een uitkomst om zelf lekker warm te blijven zonder de hele kamer te hoeven verwarmen.
Nu is het zo dan zo'n ding elektriciteit gebruikt, gemiddeld 50 of 60 watt per uur. Nu ligt het er aan hoe vaak en hoelang je de deken gebruikt, maar gemiddeld zal dit 30 kWh per jaar zijn. Dat komt neer op 7-15 euro per jaar. Dat is vrij weinig als je het vergelijkt met bijvoorbeeld een elektrisch kacheltje of de thermostaat omhoog draaien.
Foto (c) Getty Images
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in