Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Verspillingsvrije week: 5 manieren om zelf iets te doen aan je food waste

Een kwart van al ons eten gooien we weg in Nederland. Eeuwig zonde natuurlijk.

Verspillingsvrije week

Het is verspillingsvrije week, dus de spotlight schijnt deze week volop alles wat in de vuilnisbak belandt. In Nederland is dat rond de 25% van al ons eten, dat natuurlijk wel speciaal verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en verwarmd is. Tel uit je winst, als we dat een beetje weten terug te dringen.

Als we in ons land een week geen eten zouden verspillen, zouden we 22 miljoen maaltijden besparen en 33 miljoen kilo CO2-uitstoot. Dat is 500.000 keer van Groningen naar Maastricht rijden.

Verspillingsvrije week

Wij verzamelden vijf tips waarmee je thuis heel makkelijk aan de slag kunt.

1 – Wees creatief met restjes

Dat beetje paprika hoeft niet weg, en ook een restje fruit/worst/havermout/brood kan makkelijk nog ergens doorheen geknoeid. Groente die er niet meer heel geweldig uitziet, is nog heerlijk in soep. Ben je niet zo’n held met restjes? Hier download je een gratis restjeskookboek met recepten van onder andere Yvette van Boven voor de nodige inspiratie.

Verspillingsvrije week

2 – Staat je koelkast wel goed afgesteld?

Weet jij op welke temperatuur jouw koelkast staat? Dat zou tussen de nul en vijf graden moeten zijn. Op die temperatuur blijft je eten, zeker zuivel, het langst goed.

3 – Tenminste houdbaar tot betekent niet: weggooien die hap

We staren ons iets te vaak blind op de houdbaarheidsdatum op onze etenswaren, zo blijkt uit allerlei onderzoeken. De meeste dingen die je koopt hebben een ‘tenminste houdbaar tot’-datum (THT). Dat betekent echt heel iets anders dan ‘te gebruiken tot’ (TGT).

Producten waarvan de THT datum is verstreken zijn in de meeste gevallen nog helemaal goed (ten MINSTE, immers) maar na die datum gaat de kleur en smaak (meestal langzaam) achteruit. Even snuffelen en je ogen gebruiken: als het goed ruikt en er goed uitziet, is je product echt nog goed. Een TGT-datum daarentegen wil je niet overschrijden. Je kunt de meeste producten wel voor die datum invriezen om de levensduur te verlengen.

4 – Met de voetjes in het water

Zet groente met een stammetje (broccoli, selderij, asperges) in een pot met water om ze langer vers en knapperig te houden. Werkt ook uitstekend met bosui, die bovendien gewoon weer terug groeit als je de witte kontjes met wortels in water zet.

5 – Plannen, plannen, plannen

Wie elke dag vers shopt voor haar dagelijkse kost, verspilt meer dan wie een planning maakt voor in elk geval een aantal dagen. Je koopt niet te veel én kunt ingrediënten in meerdere maaltijden gebruiken. Ga daarom altijd met een boodschappenlijstje en een plan op pad.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl.

Lifestyle
  • Verspillingsvrije week