Kenner Karin Kuijpers leidt je rond in dit heerlijke gebied.
De wind is er zwoel, de zon uitbundig, de wijngaarden florerend. De kleuren zijn intens. Van het heldere groen van de bossen tot het indigoblauw van de Middellandse Zee, het geel van de zonnebloemen, de zwarte schaduwen van de katharenkastelen en het karmijnrood van de wijnen.
Journalist, Nouveau-columnist en Frankrijk-kenner Karin Kuijpers ging er wijn proeven, wandelen, varen en genieten van cultuur en natuur. Haar conclusie: LanguedocRoussillon is een perfecte bestemming voor een najaarsvakantie.
Montpellier en omstreken
Het is vanaf Amsterdam één uur en twintig minuten vliegen naar Montpellier, een stad die een bezoek waard is. Met grote avenues, chique winkelstraten en fijne restaurants.
Wij tippen het nieuwe onderkomen van de sterrenchefs en tweelingbroers Jacques en Laurent Pourcel, die in Hôtel Richer de Belleval hun gastronomische restaurant Jardin des Sens nieuw leven hebben ingeblazen.
Een must-do is ook Musée Fabre, dat een van de grootste kunstcollecties van Frankrijk herbergt.
Op de Arc de Triomphe van Montpellier hebben we onze eerste wijnproeverij, van Bruno Andreu. Hij heeft een wijndomein vlak bij de stad met wijnkelders uit 1610 waarin zo’n tweehonderd eiken vaten zorgen voor de juiste houtlagering van de bijzondere wijnen.
Hij maakt monocepages van chardonnay, cabernet sauvignon, merlot en syrah. De Elixer-collectie is een blend van verschillende druivenrassen die een zijdeachtige en delicate smaak heeft.
Terwijl ik deze wijn over de tong laat rollen, geniet ik van het weidse uitzicht over de schitterende omgeving. Een geluksmomentje.
Sterrenrestaurant
We ruilen de vergezichten vanaf de Arc de Triomphe in voor het strand van Villeneuvelès-Maguelone, waar we aanschuiven in sterrenrestaurant Carré Mer, eveneens in handen van de gebroeders Pourcel.
Het is er mooi, de hemel is blauw, op ons bord liggen de mooiste vondsten uit de zee en natuurlijk drinken we er prachtige lokale wijnen bij, van onder meer het vermaarde wijnhuis Domaine Saint Hilaire, dat we later nog zullen bezoeken. Carré Mer is ook een perfecte uitvalbasis voor een dagje op het strand.
Waterwerken
Een andere gouden tip kreeg ik van wijnmaker Andreu: een boottocht over het Canal du Midi. Dit kanaal werd in de zeventiende eeuw gegraven om een vaarroute tussen de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan te creëren.
Een originele manier om de streek te verkennen is een paar dagen een boot huren en dan door alle sluizen en tunnels en over alle aquaducten varen. Leg onderweg aan in het stadje Béziers voor een bezoek aan de kathedraal en een wandeling door de knusse straatjes. Wie geen schippersbenen heeft, kan langs het kanaal wandelen.
Als je speciale belangstelling hebt voor de Romeinse tijd, kom je hier eveneens prima aan je trekken. De Pont du Gard is in de eerste eeuw door de Romeinen gebouwd om water te transporteren van Uzès naar Nîmes. Hij is 49 meter hoog, met drie niveaus, en 275 meter lang.
Vlakbij is het Musée de la Romanité, waar je alles over de Romeinse bouwstijl ontdekt. Kajakken of kanoën over de rivier de Gardon die onder de brug doorstroomt is al net zo leuk. Of neem het wandelpad Mémoires de Garrigue voor de beste selfies.
In de stad Nîmes vind je trouwens ook Romeinse bouwwerken, zoals de Arena de Nîmes, die geïnspireerd is op het Colosseum van Rome...
... en Maison Carrée, een van de best bewaarde Romeinse tempels.
Kwaliteitswijnen
Het waren de Romeinen die de wijnbouw in deze streek een impuls gaven. Toch was de reputatie van de Languedoc-wijnen zeker tot 1970 twijfelachtig. Om de massaproductie tegen te gaan en de wijnen een kwaliteitsimpuls te geven, werd de productie per hectare sterk teruggebracht en werden matige druivenrassen vervangen door betere.
Dat er nu geweldige wijnen worden gemaakt, bewijst Domaine Sainte Hilaire in Montagnac, dat veel organische wijn produceert met het kwaliteitslabel Pays d’Oc IGP (Indication Géographique Protégée). Dit label vertegenwoordigt zo’n 1900 wijnkelders, coöperaties en wijnhandelaren en 12.000 wijnproducenten.
In Nederland is twintig procent van de Franse wijnimport afkomstig van IGP-wijngaarden. In feite is de Pays d’Oc IGP eenzelfde soort kwaliteitslabel als een ‘appellation’, maar met meer vrijheid om te experimenteren met druivenrassen en blends. Na de proeverij en een rondgang door de wijngaarden en de gîtes (met zwembad) gaan we door naar Carcassonne.
Proeven in een balzaal
Carcassonne is wat mij betreft zo ongeveer het leukste stadje van Frankrijk. Met zijn tweeënvijftig torens en de drie kilometer lange dubbele muren is het de grootste ommuurde vesting van Europa. Je kunt er wandelen tussen de muren, de zogeheten lices, maar dwaal ook zeker door de charmante smalle straatjes van de binnenstad.
De rijke historie is in elke steen voelbaar. Hier lopend waan je je – als je de toeristen even wegdenkt – echt in de middeleeuwen. Carcassonne wordt beschouwd als archetype van de middeleeuwse stad en werd daarom in 1997 op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst.
Bij Foncalieu in Carcassonne gaan we in een geweldige oude distilleerderij, die in de loop van de geschiedenis een balzaal werd, opnieuw wijnen proeven.
Ze hebben namen als Paradis Secret (rosé) en Trésor Cathare (rood), vernoemd naar de katharen die lang in de streek hebben geleefd. De meeste druiven worden er nog met de hand geplukt.
Otters en bevers
En dan is het tijd voor iets heel anders. Op naar het nationale park van de Cevennen om wat natuur in plaats van cultuur te snuiven.
We huren een kajak en zakken de rivier af in een landschap van hoge bergen en bossen waar het wemelt van de otters, bevers, gieren en steenarenden.
Het voelt alsof we in een aflevering van Game of Thrones zitten. Dit park heeft zo’n 2300 plantensoorten en 2400 diersoorten. Het telt meer dan 600 kilometer aan wandelpaden en meer dan 200 kilometer aan fietspaden.
Naast de vele ravijnen zijn er ondergronds nog de Dargilan-grotten, een superplek voor een actieve dagbesteding. Het is ongelooflijk wat Languedoc-Roussillon aan variatie te bieden heeft.
Foto's (c) Getty Images. Deze reportage heeft eerder in de printeditie van Nouveau gestaan (c) Nouveau / DPG Media 2021
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in