Laat je in slaap wiegen en ontwaak fris en fruitig in hartje stad!
Met een slaaptrein door Europa reizen is hot. Meer comfort dan vliegen, beter voor het klimaat en vaak ook een goedkopere en meer romantische manier om op een verre bestemming te komen (spelregel: hoe eerder je boekt, hoe lager de prijs).
Bijkomend voordeel: geen gewichtslimiet aan bagage voor shopaholics. Je doet er misschien iets langer over, maar je ziet meer én je komt hartje stad aan. Kun je je het veroorloven, boek dan een eigen slaapcabine. Zo heb je alle privacy, veel comfort en hoe je niet te wedijveren om een plek bij het raam. Dit zijn slaaptreinen om eens te proberen, volgens Lonely Planet.
Frankrijk – Oostenrijk
Van Parijs naar Wenen, drie treinen per week in beide richtingen (dinsdag, vrijdag en zondag), de reis duurt ongeveer 14 uur. Vertrek van de OEBB NightJet om 20:00 van Gare de l'Est betekent dat je in de zomer nog even lekker uit het raam kunt kijken voor je gaat slapen. Het eerste deel van de lijn is grotendeels hetzelfde als dat van de Oriënt Express en rond 10:00 zit je in Wenen aan de Wiener Caffee.
Berlijn – Stockholm
De Berlin – Stockholm Snalltaget rijdt nog tot 25 september van Berlijn over Hamburg naar Malmö en vervolgens door naar Stockholm. Deze nachttrein is nogal een succes en wordt volgend jaar vermoedelijk uitgebreid. Je doet 14 uur over de reis.
Londen – Fort William
Engeland heeft twee slaaptreintrajecten, de Night Riviera loopt van London Paddington naar Penzance, helemaal in het verste puntje van Cornwall. En de Caledonian Sleeper brengt je in 13,5 uur van Londen naar Glasgow, Edinburgh, Inverness (het noordelijkste punt op de route), Aberdeen en uiteindelijk in Fort William. Het is de moeite waard om de gordijnen open te doen zodra het licht wordt: je rijdt dan door het wonderschone landschap van de Highlands.
Trondheim - Bodø
Deze trein rijdt dagelijks van het Noorse Trondheim naar Bodø. Omdat je door een schitterend landschap komt, is het de moeite waard om 'm in de zomer te maken als de zon er amper onder gaat. Ben je er in de winter, dan kun je genieten van een trein die niet lijdt onder vallende blaadjes of sneeuw, maar gewoon rijdt. Punt.
Boedapest – Split
Ook dit is een slaaptrein die alleen in de zomer rijdt, van juni tot en met september. Je vertrekt van Station Keleti in het Hongaarse Boedapest en treint in 14 uur naar Split waar je arriveert bij de haven, voor het geval je verder wilt varen.
Praag – Krakow
Dagelijks kun je in acht uur van Praag (Tsjechië) naar Krakow in Polen treinen. De reis duurt zes uur, wat net lang genoeg is voor een goede dut om fris en fruitig aan te komen.
Slaaptreinen vanuit Nederland
Vanuit Nederland vertrekken slaaptreinen naar Oostenrijk (populair bij wintersporters) en kun je met de GreenCityTrip naar onder andere Kopenhagen en Wenen (OBB Nightjet, opstappen in Amsterdam, Utrecht of Arnhem, 14 uur treinen) reizen. Wie verder wil, kan in Wenen overstappen naar Boedapest (2,5 uur treinen verder).
OBB Nightjet en EuroCity brengen je van Amsterdam, Arnhem of Utrecht met een overstap in Innsbruck naar het Italiaanse Bologna.
De European Sleeper brengt je in de toekomst vanaf Roosendaal, Rotterdam of Amsterdam via Berlijn en Dresden naar Praag en heeft wilde plannen om ook slaaptreinen in te zetten naar Scandinavië en Spanje. Gezien het feit dat er nog niets te boeken is, kan dit nog wel even duren.
Niet echt een slaaptrein, maar tien uur in een comfortabele stoel chillen en dutten is goed doen: van Amsterdam naar Nice met de Thalys en TGV.
Foto (c) Getty Images
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in