Wijngaarden, gastronomie én een nieuw museum.
Op zoek naar een (herfst)vakantiebestemming waar je in een dag - gerekend vanuit Utrecht is het nog geen acht uur - heenrijdt?
We tippen het Deense Funen: stranden, steden én natuur op een mooi eiland. Omdat het niet heel groot is, is alles eigenlijk dichtbij. Denemarken staat momenteel op geel, maar check altijd Nederland Wereldwijd voor het meest recente reisadvies.
Deense wijn
Funen is het op twee naar grootste eiland van Denemarken en is bereikbaar vanaf het vasteland met een hangbrug. Je verwacht het niet op deze breedtegraad, maar het eiland staat bekend om haar wijngaarden. Er is een complete wijnroute, met stops als Stokkebye...
...en Skaarupøre, koploper in biologische wijn en leverancier aan Michelinrestaurants in Denemarken en Frankrijk.
Lekker eten
De Denen zijn smulpapen die graag uit eten gaan. Funen heeft veel restaurants met eigen moestuinen en kassen, en koks die het avondeten 's ochtends op het strand verzamelen.
En overal kun je het lekkere smorrebrod krijgen.
Wandelen en fietsen
Funen is heel geschikt voor wandel- en fietstochten, er zijn routes voor zowel beginnende als ervaren hikers.
Voor fietsers is er voor 1200 km aan bewegwijzerde routes te vinden. Het is er licht glooiend, ook zonder e-bike goed te doen. Fietsen kun je er ter plekke huren en Bike Friend bordjes geven aan waar je terecht kunt met een lekker band of als je je waterflesje even wilt vullen.
123 kastelen
Voor de liefhebber: je struikelt op Funen over de kastelen, landgoederen en kasteeltuinen.
Het zijn er 123 in totaal, de tuinen van Slot Egeskov, een renaissancebeeldje compleet met slotgracht, hebben al veel prijzen gewonnen. In Broholm kun je overnachten in het bed van de baron, Slot Tranekaer heeft alles van een theater tot een eigen meer.
Nieuw museum
Sprookjesschrijver Hans Christian Andersen is onbetwist een van de nationale helden van Denemarken.
Het Lelijke Eendje, Prinses op de Erwt en Duimelijntje kwamen uit zijn pen en enorme Disney-successen als De Kleine Zeemeermin, Frozen en The Emperor’s New Groove zijn op zijn werk gebouwd.
En nu is er eindelijk een museum wat hem waardig is, in zijn geboorteplaats Odense. Koningin Margrethe, groot liefhebber, kwam het persoonlijk openen. Het is een van de grootste en meest ambitieuze musea in Denemarken.
Het H.C. Andersen Hus ligt deels ondergronds en komt tot leven met licht, geluid, textuur en kleur. Je loopt in en door prachtige installaties en komt onderweg schatten tegen, zoals spullen die nog van Hans Christian zijn geweest.
"We hebben alle oude museumregels overboord gegooid," zegt creative director Henrik Lübker. "Dit moest het huis worden waar Anderson woonde in zijn hoofd. Er is geen alwetende curator die uitlegt wat je ziet, bezoekers horen het van de personages en de schrijver zelf."
De schrijver komt naar voren als een tikje excentrieke man: hij wilde balletdanser worden, maar werd schrijver, wereldreiziger, getalenteerd collagemaker, narcist, paranoïde man, romanticus en het schoolvoorbeeld van fake-it-till-you-make-it: als zoon van een arme schoenlapper wilde hij niets liever dan tot de high society behoren (en dat lukte hem niet onaardig).
Het museum is op zich al de moeite waard, de omliggende tuin is een soort labyrint en gaat dit najaar open. Funen, here we come!
Foto's (c) Getty Images
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in