Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Pittige Tijden: 10 voedseltrends voor 2023!

Welke gerechten en ingrediënten gaan het helemaal maken? We analyseerden de prognoses van foodwatchers en trendvoorspellers en daar kwamen deze highlights uit.

pepers

Welke gerechten en ingrediënten gaan het helemaal maken? We analyseerden de prognoses van foodwatchers en trendvoorspellers en daar kwamen deze highlights uit.

Kopen en koken op maat

Veel mensen gaan zich steeds ongemakkelijker voelen over eten weggooien, vanwege de verspilling, de kosten en de last voor het klimaat. Waarschijnlijk koop je al bewuster in, die trend zet door: niet teveel inslaan, koken wat er op gaat, wat er overblijft verwerken in een nieuw gerecht. Reken op veel recepten voor  bladerdeegflapjes en quiches met de raarste ingrediënten als vulling. Vanuit consumenten is er grote belangstelling voor voedzaam, betaalbaar en gezond eten.

Minder keuzestress

In het verlengde van deze rustig-aan-trend: minder à la carte menu's in restaurants en vaker een vast menu. Je kiest dan eigenlijk alleen nog het aantal gangen.

Plantaardige vleesversies

Plantaardige 'biefstuk' uit de 3D-printer staat al in de betere restaurants op de kaart, deze vorm van vleesvervangers zal mainstream worden. Vlees zal niet verdwijnen, maar wel minder worden gegeten, om zowel ethische redenen als vanwege de stijgende kosten – plantaardige voeding is simpelweg goedkoper.

Zuinig koken en bakken

Rendang, suddervlees, een ham die drie uur in de oven moet – we denken er nog eens over na met de huidige energieprijzen. De nadruk ligt volgend jaar op maaltijden die snel op tafel staan, met deels rauwe ingrediënten. Verwacht vele variaties op de pokebowl. Wie toch de oven gebruikt, maakt een grote portie waar nog een dag van gegeten kan worden, even opgepiept in de magnetron.

Pittige tijden

Getty Images

Het peper- en zoutstel krijgt concurrentie van buitenissige kruiden en specerijen en vooral: hete pepers. Niet te stoppen smaak: umami. Heel populair: Aziatische smaakmakers als furikake.

Sharing is caring

Een kop koffie afrekenen en een meteen eentje betalen voor iemand die het niet kan betalen. Bij je eigen boodschappen wat nuttige blikken, pakken en zakken voor de voedselbank afrekenen. In stilte een tas boodschappen achterlaten bij iemand die het krap heeft. Van die dingen.

Eten van het seizoen

Nu al in zwang en een trend die doorzet: groenten van het seizoen, eten uit eigen land (of eigen moestuin), om het klimaat te sparen en de boeren te steunen.

So(de)ju!

Getty Images

Korea is nog altijd hofleverancier in trends en voor 2023 is dat soju, te vergelijken met Japanse sake. Hoog alcoholpercentage (tussen de 20% en 45%), kleurloos, helder, meestal gemaakt van rijst. Je drinkt het puur als shotje, zonder ijs of toevoegingen en het smaakt als superzachte wodka.

Boterplankje

Na de charcutekrans en het kaasplankje 2.0 is er nu de boterplank, een ode aan vooral roomboter. Geen kaas of vleeswaren, maar goede boter (of soms olijfolie)  met kruiden of eetbare bloemen. Je veegt met een stukje vers brood een likje van de boter of olie op.

Hier denken we nog even over na

Hoe trendwatchers en vage hipsters ook blijven ronken over de genoegens van insecten eten en soep trekken van vissenkoppen, mensen willen er niet op grote schaal aan. Het zijn en blijven voorlopig nichetrendjes. Phew.

Lees ook: 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Lifestyle
  • Getty Images