Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

3 x op bezoek bij de beste sommeliers van het land

Het is waanzinnig wat een goede somm kan toevoegen aan je avond uit. Dus kies eens een restaurant uit op basis van wie er over de wijnen gaat.

Frederico Vaultier Parain de Figueiredo

Bij goed uit eten, helemaal Michelin’en, hoort voor ons een goed glas wijn. Wat zeggen we: een uitstekend glas wijn, zo eentje waar je het aan het einde van de avond nog steeds over hebt. En de volgende dag. En het volgende weekend.

De sommelier is de spil in elke goede eetavond. En deze drie zijn zó goed, dat ze een reservering op zich waard zijn. Lekker verspreid over het hele land.

1 ­– Restaurant The White Room* in Amsterdam, met Frederico Vaultier Parain de Figueiredo aan het hoofd

De Figueiredo (hoofdfoto) is de nieuwe hoofd-sommelier van het restaurant in het Krasnapolsky, maar de Portugees met Franse roots is al hartstikke bekend in Nederland. Hij werkte onder andere bij De Librije*** in Zwolle, al timmerde hij ook internationaal aan de weg, bijvoorbeeld in Lissabon bij het Ritz en restaurant Eleven*. Nu mag hij los op het zevengangenmenu, daar aan de Dam.

2 – Restaurant Harry’s in Maastricht met NK-winnaar Adriaan Visser als sommelier

Geen sterrentent, maar een luxe brasserie die heerlijk bruist. Met in house de winnaar van het NK voor sommeliers van 2022, Adriaan Visser. Die mag zich tot het volgende NK in 2024 de beste van Nederland noemen. Voor hij bij Harry’s terechtkwam, werkte hij bij Tribeca** in Heeze, samen met voormalig wijnkampioen van Nederland Roy Pelgrim. Visser is een van slechts vier Nederlanders met een Advanced Sommelier-diploma en hij hoopt ook voor Master Sommelier uit te mogen, de hoogst mogelijke onderscheiding voor een somm.

3 – Restaurant Bouwkunde in Deventer met sommelier Heleen Boom aan het roer

Boom werd in 2022 door Gault&Millau uitgeroepen tot sommelier van het jaar en heeft haar eigen restaurant in het mooie Deventer. Ze is ook bestuurslid van de Wijnacademie en voorzitter van de Nederlandse Gilde van Sommeliers. Lees: de Godmother van de Nederlandse wijnbranche. De menu’s zijn zeer betaalbaar (45 euro voor drie gangen) en Boom is naast gastvrouw ook eigenaar, dus altijd te porren voor een adviesje.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Hotspots
  • The White Room/Hotel Krasnapolsky