Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Hoe lang doe jij met een kledingstuk?

Mensen die de Tweede Wereldoorlog bewust hebben meegemaakt, zijn er steeds minder. Wie toen leefde, heeft altijd in zijn achterhoofd gehouden dat het verstandig is om zuinig met je spullen om te gaan. Als kleding in die tijd kapot ging, werd alles op alles gezet om het te herstellen. Een lapje op een versleten kniestuk in een broek, een paar sokken dat op verschillende plekken hersteld was, het was de dagelijkse praktijk. Hoe anders is dat tegenwoordig, met de wegwerpmaatschappij die we door de jaren heen hebben gecreëerd en waar we eigenlijk mee zouden moeten stoppen.

kledingstuk

Fast Fashion

Naast fast food hebben we tegenwoordig ook fast fashion. Mensen dragen kledingstukken tegenwoordig soms niet langer dan een jaar. Daarna wordt het betreffende item al afgedankt. In het meest gunstige geval wordt het verkocht of naar een kringloopwinkel gebracht. Helaas eindigen ook heel wat bruikbare kledingstukken bij het afval. Voor schoenen geldt hetzelfde. Wie gaat tegenwoordig nog met zijn kapotte stappers naar een schoenmaker toe? Vroeger deed vrijwel iedereen dat, terwijl nu slechts een deel van de bevolking zijn schoeisel een tweede kans geeft. Het behoeft geen nader betoog dat dit niet de beste keuze is voor ons milieu.

Zeven keer aantrekken 

Het wordt ons natuurlijk ook niet gemakkelijk gemaakt. Overal liggen de verleidingen van de commercie op de loer. Het is echter wel zaak om verstandige keuzes te maken bij het kopen van kleding en schoenen. Wist je bijvoorbeeld dat veel mensen hun kledingstukken slechts zeven keer aantrekken, voordat ze erop uitgekeken zijn? Een opmerkelijk gegeven, als je bedenkt dat we vroeger maanden en soms jaren met een bepaald kledingstuk moesten doen. Je droeg een kledingstuk toen meestal tot het echt versleten was en niet meer hersteld kon worden. Tegenwoordig kopen we voor een belachelijk lage prijs een nieuw item, dat vervolgens vrij snel kapot gaat door de slechte kwaliteit.

Prijs en kwaliteit

Elke waar heeft zijn prijs, zeggen ze wel eens. Goede kwaliteitskleding is meestal niet voordelig, maar je doet er veel langer mee. Dat betekent dat je dus minder vaak iets hoeft te vervangen. Daarmee bespaar je uiteindelijk geld en je zorgt er bovendien voor dat het milieu enigszins wordt ontzien. Bovendien, waarom zou je voortijdig afscheid willen nemen van een kledingstuk dat je echtwaanzinnig goed staat en waarin jij je op je best voelt? Dat is toch zonde van het geld?