Haalbare maatregelen in klimaatdocumentaire.
Zorgen om de dijken, windmolens en zonne-akkers of kernenergie, iedereen een warmtepomp (en wie gaat dat betalen?) – de energietransitie is vooralsnog ingrijpend, verwarrend en vooral overweldigend voor gewone burgers.
Mocht je anderhalf uur over hebben voor een opbeurende kijk op een duurzaam, klimaatrobuust én betaalbaar economisch systeem, dan is deze documentaire een aanrader. Ondernemer Ruud Koornstra wil er Nederland mee overtuigen dat een aangename samenleving met een circulaire economie haalbaar is en sprak met ondernemers, wetenschappers en bestuurders over wat er allemaal mogelijk is, zonder dat het je naar de keel vliegt.
"We zijn al lang begonnen," zegt Koornstra. "Niet in Silicon Valley, niet in China, maar gewoon hier in Nederland. Wij zijn de vernieuwers van de wereld. Ons koude kikkerlandje heeft bij uitstek alles wat er nodig is voor een systeemverandering: geld, kennis, technologie, onze geografische ligging en misschien nog wel het belangrijkste: ondernemingszin.
'De eerste elektrische auto kwam gewoon uit Lochem'
Vliegtuigen bedreigden onze zeevaartdominantie? We bouwden de eerste luchthaven ter wereld! Er bleek gas te liggen in Groningen? Binnen twaalf jaar lag er een volledige infrastructuur. En ook in de energietransitie zijn er vernieuwers genoeg. De eerste elektrische auto kwam gewoon uit Lochem."
Foto (c) Getty Images
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in