Champagne hoort in een flûte ? toch? Het ligt eraan...
Wat ons betreft smaakt champagne of een lekkere crémant hoe dan ook prima. Er zijn echter manieren om er meer uit te halen door het juiste glas te kiezen.
De flûte
Het klinkt logisch: in een hoog, smal glas zie je de belletjes mooi parelen en komt er minder zuurstof bij je champagne of mousserende wijn, zodat de belletjes minder snel vervliegen. Nadeel is dat het lastig walst en snuffelt, en dat er minder aroma's en smaak vrijkomen.
Dat maakt het een prima keuze voor oudjaarsavond. Vermoedelijk heb je al van alles door elkaar gegeten aan hartig en zoet waardoor je een dure champagne niet echt goed zult proeven. Schenk in het glas een lekkere cava, prosecco, winzersekt of crémant.
De coupe
Ze zien er mooi uit, ze waren honderd jaar geleden in de Roaring Twenties niet aan te slepen en ze zijn superonhandig, want het is makkelijk morsen met die wijde rand. Die is ook een nadeel qua belletjes: ze vervliegen heel snel, dus inschenken, het glas heffen en meteen drinken.
De aroma's komen er prima in vrij, maar zoals gezegd: het genot is kortstondig. Dus prima voor een proostmoment, waarop de fles snel wordt leeggeschonken. Maar ook heel geschikt voor een champagnecocktail, waarbij niet de fizz, maar de smaak de hoofdrol speelt.
Het witte wijnglas
Komen we bij het glas voor de echte liefhebbers: het witte wijnglas met een buikje om de wijn wat ruimte te geven en een taps toelopende bovenkant die het makkelijk maakt om de geuren te ontdekken.
Je schenkt het in tot iets onder het midden, dit is een glas waarmee je meer uit een mooie fles echte champagne haalt. Zo'n fles haal je trouwens het beste een half uur voor je 'm gaat schenken – laat de kurk niet ploppen, maar zuchten - uit de koelkast voor meer smaak.
Foto's (c) Getty Images
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
- Getty Images