Een koninklijk weekend gewenst! Dit weekend is Willem-Alexander vijf jaar koning, daarom een royaal aanbod.
Koningin Máxima
Erwin Olaf lijkt tegenwoordig wel de hoffotograaf van de Oranjes. Bovenstaande foto is net vrijgegeven door de RVD. In het Groninger Museum hangen eerdere portretten van Koningin Máxima en haar dochters. Speciaal voor Koningsdag en het citybezoek aan Groningen is het museum geopend op 27 april geopend van 10-17 uur.
Info: Groninger Museum
Een tentoonstelling over de relatie tussen de joodse gemeenschap in Nederland en het Huis van Oranje. Een band die teruggaat tot de zeventiende eeuw, toen de Portugese en Duitse joden naar de republiek kwamen. Voor de joden stonden de Oranjes in die tijd borg voor vrijheid, tolerantie en bescherming. Vanuit de joodse gemeenschap verschenen talloze uitingen van liefde voor het koningshuis, van persoonlijke cadeaus tot dankgebeden die op oranje papier werden gedrukt. De politiek maakte later barsten in deze relatie. Pas in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog – toen het antisemitisme in gruwelijke hevigheid oplaaide – kwamen de Joden en de Oranjes nader tot elkaar.
Info: Joods Historisch Museum
Escher op reis
Ljouwert is Oranje-Nassaustad, en staat uiteraard dit jaar flink in de culturele belangstelling. Het Fries museum draagt zijn steentje bij met een uitgebreide Escher tentoonstelling. Tachtig originele prenten worden er getoond. Aan de hand van originele werken - aangevuld met brieven, tekeningen, fotomateriaal en persoonlijke voorwerpen - treden bezoekers in de voetsporen van M.C. Escher.
Info: Fries Museum
Het Geldersche land is het gebied met veel kastelen en landhuizen. Zeven daarvan zijn dit weekend opengesteld voor publiek. Onder andere kastelen Doorwerth en Cannenburch zijn gekoppeld aan een hedendaagse kunstenaar (o.a Erik Odijk), die op basis van de plek en de geschiedenis nieuw werk maakt. Beeldende kunst van nu wordt in dit project verbonden met erfgoed en tradities.
Info: Zacht Geruis
Der Fliegende Holländer
De spookopera van Richard Wagner gaat op reis door Nederland. Het publiek ziet het bekende verhaal van de dolende zeeman en zijn vervloekte spookschip door de ogen van koopmansdochter Senta; die al jaren heimelijk verliefd is op de kapitein. Zij is verloofd is met jager Erik, maar is bereid zich op te opofferen voor de zeeman. Wanneer hij twijfelt aan haar oprechte trouw springt zij in wanhoop van de rotsen en daarmee verbreekt zij alsnog de vloek die hem gevangen hield. Verlossing door liefde: een bekend thema in de opera’s van Richard Wagner. De voorstelling duurt 2 uur en 15 minuten, bevat geen pauze en wordt gezongen in het Duits, met Nederlandse boventitels.
Info: Reis Opera
Lunchen met koninklijke allure? Dat kan in de majestueuze eetzaal van Parc Broekhuizen, genaamd: restaurant Voltaire. Ingericht door topdesigner Judith van Maurik, met een menu ontworpen door MichelinChef Jacob-Jan Boerma.
Info: Restaurant Voltaire