Is het niet elke dag een beetje Prosecco Dag?
Het is op zinderende dagen niet aan te bevelen om alcohol te drinken, want je krijgt het er nóg warmer van en bovendien droog je er eerder van uit. Aan de andere kant, rustig in de schaduw kan een glaasje ook net even de scherpe randjes van de hittegolf halen. Your call.
Proost!
Omdat het vandaag Prosecco Dag is, ligt een flûte van deze mousserende Italiaanse wijn voor de hand.
Prosecco is zowel de naam van de wijn als van de druivensoort waar ie van wordt gemaakt, oorspronkelijk in de regio Veneto, zo'n 200 jaar geleden (al wordt ook wel beweerd dat de romeinen 2000 jaar geleden al proseccowijn dronken).
Frizzante of spumante?
De wijn kan als vino frizzante of als spumante worden gemaakt. Het verschil zit hem in de bubbels. Spumante is de Italiaanse benaming voor een mousserende wijn die meer dan drie bar druk bevat.
Frizzante geeft aan dat de wijn half mousserend is. Deze variant bevat weinig koolzuur doordat het tweede gistingsproces korter is dan bij een spumante.
Cocktailheld
Prosecco is de laatste jaren enorm populair geworden als betaalbaarder alternatief voor champagne én als ingrediënt in cocktails als de Scroppino, Spritz, Bellini en Mimosa.
De smaak is fruitig, bloemig en fris, en niet al te gecompliceerd. Hij gaat goed samen met zilte antipasti, wit vlees, gerookte vis en wat stevigere maaltijdsalades.
DOCG, graag
Kies bij het uitzoeken van een fles een exemplaar met daarop de afkorting DOCG.
Dat staat voor 'Denominazione di Origine Controllata e Garantita' en betekent dat de wijn is gemaakt in een specifiek geografisch gebied waar wijn van hoge kwaliteit wordt geproduceerd.
De fles mag open én op
De zoetheid varieert van brut nature tot doux, het aanbod brut is het grootst. Een fles blijft maximaal twee jaar op smaak, het is geen bewaarwijn.
Foto's (c) Getty Images
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in