In Amerika word je achterna gerend door het personeel als je niet voldoende fooi op tafel neerlegt (weten wij uit ervaring...), maar is het tippen van serverend personeel in Nederland ook verplicht? En hoeveel 'moet' je dan geven?
Om maar meteen het eerste misverstand uit de wereld te helpen: een fooi geven is in Nederland niet verplicht.
Alleen als je tevreden bent
"Zeker niet'', zegt horecadeskundige en -trainster Jeannine Sok vandaag in het AD. "Je moet het zien als een extraatje voor het personeel. Dat kun je geven als je tevreden bent over bediening, drank en eten. Als ik lauwe koffie krijg, die met een onverschillig gezicht wordt gebracht, geef ik geen fooi.''
Lees ook: 10 etiquette-lessen die we hebben geleerd van de royals
Te veel van het goede
Veel mensen vragen zich ook af hoeveel euro's ze moeten tippen. Standaard 10 procent? "Zelf vind ik dat meer bij lagere rekeningen passen", stelt Sok in het dagblad. "Een lunch van 15 euro, daar maak je 16,50 euro van. Maar een chic diner van 500 euro? Dan vind ik 50 euro fooi wel heel erg veel. Meestal rond ik af naar boven, naar een rond getal.'' Wat niet wordt gewaardeerd: het achterlaten van een stapeltje overtollig kleingeld. Dat is taboe volgens de fooi-etiquette.
'Piraten' in de markt
Komt het geld ook bij het personeel terecht? "Jazeker, ik bemoei me er niet mee'', verklaart Johannes van den Bent van pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg in Berg en Dal. "Dat geldt voor de meeste horecaondernemers, al zijn er enkele 'piraten' in de markt. De personeelsleden regelen het onderling: ze leggen het geld apart en wijzen iemand aan die het verdeelt. Het zou jammer zijn als er een verkeerd beeld ontstaat en mensen minder fooi geven.''
Pinnen of contant?
En het is prima om je fooi met pin te betalen, het hoeft echt niet altijd contant, verzekert Van den Bent. "Bij ons wordt alles wat er aan het eind van de dag te veel is betaald, als fooi gezien.'' Duidelijke taal.
Bron: AD.nl