Nieuwe kleren, we worden er zo blij van. Maar meteen na aankoop aantrekken is een no go, blijkt uit onderzoek. Eerst wassen is absoluut geen overbodige luxe.
Ze hangen of liggen zo lekker crisp en opgevouwen in de rekken. Onaangetast. Schoon. Maar niets is minder waar. Voor jou hebben soms al tientallen anderen het kledingstuk geprobeerd en die hebben allemaal hun ‘sporen’ nagelaten in de kleding. Lekker is anders, maar lees toch even verder.
Virussen
Dat is op zich geen nieuws. Maar uit een onderzoek dat Good Morning America liet doen door Philip Tierno, een professor in microbiologie en pathologie aan de New York University, blijkt kleding in winkels werkelijk vól virussen en bacteriën te zitten.
Hij onderzocht veertien stukken, van shirts en broeken tot badkleding en op élk kledingstuk vond hij een grote hoeveelheid ziektekiemen. Dat gaat over lichaamsafscheiding, huidschilfers, zelfs ook sporen van ontlasting en dus virussen. Vooral bij de oksels en het zitvlak.
Argh! Vooral op kleding van high street shops zat buitengewoon veel.
Ziek of niet?
Dit kan dus komen omdat het kledingstuk heel vaak is gepast, of slechts één keer, maar wel door iemand die 'besmettelijk' was. Een winkel wil de gepaste stukken zo snel mogelijk weer in de rekken hebben, die controleren hier natuurlijk niet op.
Voor zover dat al mogelijk is. Vraag is: kun je hier ziek van worden? Die kans is zeker aanwezig, maar niet groot, aldus Tierno. Maar een huidirritatie ligt altijd op de loer. In feite heb je gewoon iemands oksel of lies aangeraakt. Dat wil je niet.
Wat te doen?
Raadzaam is in de winkel altijd te passen met onderkleding aan en na het shoppen je handen te wassen. En de aankoop meteen in de wasmachine te stoppen voordat je ‘m gaat dragen. Dan is er verder weinig aan hand en kun je gewoon zorgeloos blijven shoppen!
Bron: Daily Mail. Beeld: iStock