Voor de lange donkere avonden, voor op je lijstje voor sinterklaas of kerst of voor als je nog een cadeau voor iemand zoekt. Esther Goedegebuure selecteert voor Nouveau de leukste boeken!
Rijke mensen zijn anders
Annejet van de Zijl is wat mij betreft de allerbeste in het genre literaire non-fictie maar ze kan ook heel goed thrillers schrijven. De eerste schreef ze een aantal jaar terug samen met haar toenmalige man, maar dat ze het puikbest is haar eentje afkan, bewijst ze met de opvolger Rijke mensen zijn anders, over de opgejaagde Duitse politica Annika Schaefer.
De gebroeders Maxilari
De gebroeders Maxilari speelt zich af vlak voor de millennium wisseling, in het chique Amsterdam-Zuid waar de pubers Levi en Ze’ev een jammerlijke uitzondering vormen met hun ziekelijke moeder die niets anders dan schulden maakt en hele dagen in bed verblijft. Als de broers een vakantiebaantje krijgen bij de juwelier op de hoek, verandert hun saaie zomer in een avontuur. Een heerlijk en meeslepende roman van David Pefko
Het goede heertje
Dit is de wonderlijke waargebeurde geschiedenis van Kees Harreveld, de Amsterdammer die in de jaren vijftig duizenden guldens van zijn werkgevers achteroverdrukte. Om er de bon vivant mee uit te hangen maar vooral om armen en kwetsbaren te helpen en te beschermen. Het goede heertje is een sterk maar écht verhaal verteld door Edwin Schoon en Arjan Dijksma
Alles gaat op vroeger terug
Alles gaat op vroeger terug is de biografie over het fenomeen Ischa Meijer, de even onmogelijke als fascinerende, uitgesproken en spraakmakende journalist die in 1995 overleed. Annet Mooij, die al eerder geprezen werd om haar vorige biografieen tekende zijn portret op pakkende wijze op.
Tom Lake
Hoera, Ann Patchett heeft een nieuwe roman! Niemand kan zo mooi schrijven over familierelaties als deze Amerikaanse auteur. Tom Lake is een prachtig en ontroerend boek over liefde en de band tussen moeder en dochters.
Halfbaard
Voor wie ook zo genoten heeft van de bestseller Het lot van de familie Meijer is er goed nieuws, Charles Lewinsky heeft weer een vuistdikke meeslepende en bijzonder beeldend geschreven historische roman. Halfbaard is een heerlijk boek voor de kerstvakantie
B, een memoir
Steeds als journalist Nynke Sietsma op Twitter iets plaatste over haar zoon Berend, die kanker kreeg en na een ziekbed van zeven maanden uiteindelijk stierf, was ik diep geraakt. Haar herinneringen aan haar zoon die slechts vier jaar werd, aan de dag van de onheilstijding en aan het ziekteproces heeft ze nu treffend verwoord in B, een memoir. Een indringend verslag van een peilloos verdriet.
Non-fictie, Nijgh & Van Ditmar
De Weidse Wildernis
Lauren Groff, een van de lievelingsauteurs van Barack Obama, heeft een nieuwe, bijzonder sfeervolle roman geschreven. De Weidse Wildernis is een sprookjesachtige, spannende vertelling over een meisje dat op de vlucht is voor honger en religieus fundamentalisme ten tijden van het ontstaan van de Verenigde Staten van Amerika.
Lang en gelukkig
Als je Lang en gelukkig van Naoise Dolan leest of luistert, kun je alleen maar opgelucht ademhalen dat je geen twintiger meer bent. Wat een energie slurpende warboel, dat liefdesleven van deze generatie Z. Wel vermakelijk om er over te lezen in deze literaire romcom, voor liefhebbers van Sally Rooney.
De Rachel affaire
De Rachel affaire van Caroline O’Donoghue werd me aangeraden met de aanstekelijke belofte dat het ‘een mix tussen Bridget Jones en Fleabag’ zou zijn. Inderdaad dekt deze omschrijving prima de lading van deze luchtige roman over seks en vriendschap in het rommelige leven van millennials.
Heeft u Hitler gezien?
Op zoek naar achtergrondinformatie voor een roman hield Walter Kempowski in de jaren zeventig straatinterviews. ‘Heeft u Hitler gezien?’, en ‘Wist u ervan?’, vroeg hij voorbijgangers. De antwoorden waren zo tot de verbeelding sprekend dat ze gebundeld werden in een boek. Voor het eerst in Nederlandse vertaling, met een voorwoord van Roxane van Iperen.
Getuigenissen, Alfabet
Het verdriet van de vrede
Hoe harteloos en kil de overlevenden van de Holocaust na de oorlog bejegend werden en hoe weinig ruimte er was om het verdriet te delen, dat is het thema van de mooie roman Het verdriet van de vrede van Chaja Polak
De gestolen kinderen
Niet lezen, maar luisteren? Verslavend is de podcast De gestolen kinderen, dat het obscure adoptieverhaal van Mirjam vertelt, die in 1972 vanuit Chili naar Nederland kwam. Trouw-journalist Petra Vissers probeert de onderste steen boven te krijgen van dit verhaal dat aan alle kanten stinkt. Onthutsende materie, spannend verteld.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
- Getty Images