Heb je haar nieuwe boek 'Bloemblad van zee' al gelezen?
Isabel Allende staat al bijna veertig jaar op eenzame hoogte als bestsellerauteur met een specialiteit in sociale observaties en magisch realisme, vaak gebaseerd op eigen ervaringen.
Haar bekendste werk is 'Het huis met de geesten', maar haar nieuwste roman 'Bloedblad van zee' is al onthaald als haar meest boeiende werk tot nu toe. De roman volgt een jong stel als het na de Spaanse Burgeroorlog van Europa naar Zuid-Amerika reist in de hoop daar thuis te komen.
'Ik schrijf over emoties en relatie, ik denk dat dat universele menselijke thema's zijn'
Haar werk, toch vooral verbonden met Latijns-Amerika, levert wereldwijd herkenning op, iets dat ook haar verbaast. "Mijn kleinkinderen zeggen dat ik een dorp in mijn hoofd heb waarin in woon," zegt Allende tegen de BBC. "Als ik schrijf, alleen en in stilte op mijn zolder, woon ik in dat dorp in het gezelschap van mijn personages. Het is een heel diepe en intieme ervaring, dus dat mensen op plekken ver weg, in andere culturen die andere talen spreken, herkenning vinden in die ervaring, vind ik verbijsterend. Ik schrijf over emoties en relaties, ik denk dat dat universele menselijke thema's zijn."
Bloemblad van zee gaat in essentie over vreugde en liefde vinden in tijden van chaos en onzekerheid. Wat kan een lezer daaruit halen in tijden van een pandemie met lockdowns?
"Ik ben geboren tijdens de Tweede Wereldoorlog, gedurende de Holocaust, de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki en vele andere vreselijke gebeurtenissen," zegt Allende. "Ik ben 78 jaar oud. In mijn leven heb ik meerdere malen perioden van onzekerheid gekend. Als dat gebeurt, hou ik mezelf altijd voor dat alles tijdelijk is."
'De definitie van crisis is gevaar plus kansen'
"Alles verandert, het leven is van nature onzeker en van voorbijgaande aard. We hebben weinig invloed op wat er gebeurt, maar we kunnen wel bepalen hoe we reageren op omstandigheden. Deze crisis zal ook voorbijgaan. De definitie van crisis is gevaar plus kansen. Ik hoop dat dit gevaar ons de kans zal geven om een betere wereld te creëren en een betere toekomst voor iedereen, niet alleen de bevoorrechten. Hoe te navigeren? Wees vriendelijk, wees geduldig, help anderen."
Foto (c) Getty images
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in