Een selectie kunst en cultuur van de redactie Nouveau!
Bij sommige kunstvormen kun je je afvragen: 'Waarom?' Statis is er zo eentje, maar toch - als je het ziet en beleeft, maakt het toch indruk en zet het je aan het denken. Daarom deze performance als tip, naast nog een paar andere highlights op het gebied van kunst en cultuur.
Viktor Frešo – HLAVA
Wanrooij Gallery in Amsterdam presenteert van 28 mei tot en met 20 augustus 2022 een solo-expositie van de Slowaakse multimedia kunstenaar Viktor Frešo. De expositie HLAVA markeert een 10-jarige samenwerking. De galerie toont een kleurrijke selectie sculpturen, schilderijen en installaties met een prominente rol voor character 'Niemand' en een rond, minimalistisch hoofd.
Viktor Frešo geniet internationale bekendheid om zijn 'Niemand' sculptuur. De karakteristieke, kleine man met een buitenproportioneel figuur en een boze, arrogante expressie weerspiegelt de negatieve emoties en eigenschappen die mensen hun leven lang proberen weg te stoppen. De kunstenaar speelt met 'Niemand' in sculptuurvariaties en mixed media installaties. Een rond hoofd figureert in iconische objecten, installaties en abstracte schilderijen.
Théo van Rysselberghe - schilder van de zon
De tentoonstelling Théo van Rysselberghe is een ode aan een van de grote meesters in het verbeelden van licht en kleur. Van Rysselberghe (1862 – 1926) wordt beschouwd als dé Belgische voorman van het pointillisme, waarmee hij Nederlandse kunstenaars als Jan Toorop inspireerde. Tijdens een van zijn reizen in Marokko in 1888 ziet hij letterlijk en figuurlijk het licht en begint hij met het aanbrengen van stippen ongemengde verf waarmee hij licht en kleur op sublieme wijze weet uit te drukken.
Deze techniek blijft hij zijn verdere loopbaan hanteren. In de tentoonstelling wordt de ontwikkeling van Van Rysselberghe geschetst aan de hand van zijn favoriete thema’s: society portretten, zonovergoten landschappen van Vlaanderen tot aan Marokko, zeegezichten en het vrouwelijk naakt. Zijn oeuvre is een ode aan de schoonheid van het leven én aan het schilderen zelf.
Singer Laren tot en met 4 september 2022
Stasis
De performance Stasis van kunstenaar Ruben Bellinkx bestaat uit een groep van 34 mannen die een tafel in hun mond klemmen, waarop weer andere mannen staan die een tafel in hun mond houden, die op hun beurt ook weer mannen met tafels dragen. Een en ander heeft plaats op zondag 5 juni 2022.
De piramidevormige constellatie heeft iets weg van een mysterieuze ceremonie, die de toeschouwer aan het denken zet en op zichzelf terugwerpt. Stasis is een stille en bewegingsloze performance die mensen gevangen zet in een structuur die de grenzen van het onmogelijke aftast.
Om 16u. wordt het publiek verwacht aan de ingang van het Begijnhof in Kortrijk (België). Om 16u15 wordt het publiek naar de performance op de Bleekweide geleid. De performance duurt 20 minuten en is gratis.
UPDATE: DEZE VOORSTELLING VAN ZONDAG 5 JUNI IS VERPLAATST NAAR DE SINT-MAARTENSKERK, JOZEF VANDALEPLEIN IN KORTRIJK. AANVANG 16:00
Claude Cahun – Onder de huid
‘Onder de huid’ neemt de bezoeker mee in de wereld van de Franse kunstenaar, schrijver en activist Claude Cahun. Kunsthal Rotterdam presenteert ruim zestig foto’s, fotomontages, publicaties en archiefmateriaal van deze veelzijdige kunstenaar. Het vooruitstrevende werk van Cahun is lange tijd onopgemerkt gebleven door het brede publiek, maar voor gerenommeerde fotografen als Cindy Sherman en Nan Goldin, evenals voor David Bowie, is zij een grote inspiratiebron.
Belangrijke thema’s uit het roerige leven van Cahun vormen de rode draad door de tentoonstelling: het verkennen van verschillende (gender)rollen en identiteiten, haar betrokkenheid bij de Parijse avant-garde en experimentele theatergroepen, het verzetswerk tijdens de Tweede Wereldoorlog en Cahuns uitgesproken ideeën over de wereld om haar heen. Het grootste deel van de foto’s in de tentoonstelling zijn met hedendaagse technieken uitvergroot afgedrukt om Cahuns theatrale en indringende werk nóg dichterbij het publiek te brengen. Beeld: Claude Cahun en Marcel Moore, I am in training don’t kiss me, 1927, Courtesy of the Jersey Heritage Collections.
Kunsthal Rotterdam tot en met 28 augustus 2022
5 lange meiden
In de zomer is in Huis Marseille het werk van de Nederlandse fotograaf Dirk Kome (Rockanje, 1976) te zien als onderdeel van The beauty of the world so heavy. De tentoonstelling Vijf lange meden omspant 23 jaar werk en bevat eerlijke beelden van een familie- en boerenleven. De cyclus van de seizoenen, de veranderende verhouding van familieleden ten opzichte van het land, het eindeloze komen en gaan van generaties: met zijn foto’s, aangevuld met materiaal uit het familiearchief, maakt Kome de tijd voelbaar in al zijn lagen.
Huis Marseille tot en met 4 september 2022
Fashion Week
De expo ‘Fashion Week: een nieuw tijdperk’ viert mode door de jaren heen en onderzoekt de vragen: hoe is dit event uitgegroeid tot een waar modefenomeen? Hoe beïnvloedt het de mode-industrie? En hoe ziet de toekomst van modeweken eruit? Zijn grote entertainment shows nog van deze tijd?
Elk jaar wordt de nieuwste mode geshowd op catwalks in bijvoorbeeld New York, Parijs en Milaan tijdens Fashion Week. Dit iconische evenement is van grote impact op de mode-industrie en op onze eigen kledingkasten. Daarom duikt het Fashion for Good Museum in het verleden, het heden en de toekomst van Fashion Week. Bekijk historische fashion looks van de catwalk van bijvoorbeeld Balenciaga, Versace en Moschino, ontdek het vernieuwende werk van modeontwerper Ronald van der Kemp en digitaal modehuis The Fabricant.
Fashion for Good Museum, tot en met 27 september 2022
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in