Het verhaal uit 1985 is pijnlijk, schokkend actueel.
Vanaf vanavond elke maandag om 21:00 in dubbele afleveringen op Fox, de veelbesproken serie The Handmaid's Tale, een van de meest succesvolle series van de afgelopen jaren.
Conservatieven vinden het vreselijk, vrouwenrechtenactivisten lopen ermee weg en je doet er goed aan om het met een kopje kalmerende thee (of wodka…) tot je te nemen, want het verhaal is heftig.
De titel herken je vermoedelijk wel, de serie is gebaseerd op de bestseller van Margaret Atwood die vorig jaar een lintje van de Queen kreeg voor haar werk. Het dystopische verhaal gaat over een totalitaire maatschappij waarin vrouwen geen rechten hebben en werd in meer dan veertig talen vertaald. Het is een boek dat discussies uitlokt en je onwillekeurig dwingt te kijken en vergelijken met het hier en nu. Atwood zelf noemt het 'speculatieve fictie'.
Oké, wat kun je verwachten? Wat ooit de Verenigde Staten waren, heet nu Gilead. Diepgelovige mannen die niet weten hoe je 'tolerantie' spélt zijn er de baas. Vrouwen dienen alleen om kinderen te baren, want daar is een tekort aan.Door een milieuramp en vele SOA's is het grootste deel van de vrouwen onvruchtbaar geworden.
Hoofdpersonage Offred (Elisabeth Moss) is een 'handmaid' (dienstmaagd) in het huishouden van de bevelhebber. Ze is één van de weinig overgebleven vruchtbare vrouwen en is gedwongen tot seksuele slavernij om een verwoeste wereld opnieuw te bevolken. De Handmaids zijn gehuld in rode gewaden, als verwijzing naar zondige Mary Magdalena.
De officiële echtgenotes dragen blauw, à la de Maagd Maria.
Naast vrouwenrechten ontbreekt ook elke vorm van persvrijheid, leven de bewoners onder het juk van een geheim politiekorps (de Eyes Of God) en is er van burgerrechten ook geen sprake. In deze mistroostige context komt Offred in opstand.
Offred had in een vorig leven, net voor de Republiek werd opgericht, een man en een dochter, met wie ze naar Canada probeerde te vluchten. Die poging bleek onsuccesvol en sindsdien is hun lot niet helemaal duidelijk. Het hele verhaal is opgebouwd rond Offreds gedachten en flashbacks.
Misschien dat je denkt: 'Het lijkt me niet echt feelgood-tv, mag ik bedanken?' Dat mag natuurlijk, maar probeer een paar afleveringen. The Handmaid's Tale is beeldschoon gefilmd, beklemmend, soms ronduit opwindend, maar ook geweldig geacteerd en spannend en confronterend.
Want Gilead bestaat dan weliswaar niet, maar er zijn genoeg mensen (lees: mannen) die zo'n samenleving best zouden zien zitten. En die we als vrouwen echt absoluut moeten zien te voorkomen.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in