Ook zonder schaal uit de negende eeuw zal het best smaken.
Voor de curator, de kok, de stylist en de fotograaf moet het zenuwslopend zijn geweest: een gerecht presenteren in eeuwenoud erfgoed. Voor het erfgoed in kwestie was het vast enig, om voor één keer weer gewoon een gebruiksvoorwerp te mogen zijn.
Hoe dan ook, het is een prachtig project én een primeur voor Keramiekmuseum Princessehof. Het museum brengt eind september een kookboek uit met bijzondere recepten die nationaal en internationaal bekende chef-koks, culinair schrijvers, bakkers en andere bevlogen foodies speciaal hebben bedacht bij serviesgoed uit de museumcollectie.
Karin Gaillard, conservator Europese keramiek en bedenker van het boek: ‘Hoe zou onze keizerlijke kom eruitzien met een delicaat gerecht erin? Of het 18de-eeuwse visservies uit Marseille met een authentieke bouillabaisse? Die vragen kwamen steeds in mijn hoofd als ik langs de vitrines liep. Zelfs in mijn stoutste dromen durfde ik niet te geloven dat dit kookboek met museale keramiek in de hoofdrol er echt zou komen. Maar het is er! Vanzelfsprekend heeft bij het maken ervan de veiligheid van de objecten steeds de hoogste prioriteit gehad.’
Uniek is dat alle gerechten worden gepresenteerd op en in de kostbare, vaak eeuwenoude borden, schotels en kommen zelf. In het ruim 400 pagina’s tellende boek Kunst en Koken. Kookboek Keramiekmuseum Princessehof komen keramische en culinaire kunst voor het eerst letterlijk samen.
Met mooie foto’s en boeiende achtergrondverhalen worden al deze objecten voor het voetlicht gebracht. Naast de cultuurhistorische achtergrond van de museale keramiek, biedt het boek tientallen unieke recepten van onder meer Claudia Roden, Yotam Ottolenghi, Vanja van der Leeden, Dick Soek en Cees Holtkamp. Met hun kostelijke gerechten hebben zij niet alleen de smaken van Oost en West met elkaar verbonden, maar ook de museumstukken uit deze culturen weer tot leven gebracht.
Tentoonstelling
Het kookboek is te koop vanaf eind september. Een maand na de lancering van het kookboek opent in het Princessehof een grote tentoonstelling die laat zien hoe Nederland viert: van carnaval tot Keti Koti en van Eid al-Fitr (Suikerfeest) tot een bruiloft. Aan de hand van twaalf uiteenlopende feesten wordt onderzocht wat er zoal gevierd wordt, met wie en hoe.
Centraal staat daarbij het tafelen, want feest en eten – en daarmee ook keramiek – zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De tentoonstelling, die van 15 oktober 2022 t/m 20 augustus 2023 te zien is in Leeuwarden, bestaat uit twaalf feestelijke installaties met heel diverse keramiek uit de collectie van het Princessehof en gekoesterde voorwerpen en verhalen van feestvierders uit heel Nederland.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in