Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

'Het Bittere Kruid' schrijfster Marga Minco (103) is overleden

Schrijfster Marga Minco (103) is overleden. Zij is voor altijd verbonden met haar oorlogskroniek 'Het bittere kruid' dat in 1957 verscheen.

Marga Minco schrijfster writer nederlandse literatuur oorlog prijzen  jeannine govaers HH

Schrijfster Marga Minco (103) is overleden. Zij is voor altijd verbonden met haar debuut Het bittere kruid dat in 1957 verscheen. Ze beschrijft daarin hoe ze als enige van haar Joodse familie de oorlog overleefde. Het boek stond bij generaties Nederlandse scholieren op de literatuurlijst.

NLBeeld

Marga Minco, pseudoniem van Sara Voeten-Menco, was een Nederlandse schrijfster van 'humoristische en absurdistische verhalen en suggestieve, sobere vertellingen'.

.

Haar veel vertaalde oorlogskroniek Het bittere kruid is een klassieker uit de Europese literatuur over de Tweede Wereldoorlog en confronteerde Nederland met het lot van de Joden, dat na de Tweede Wereldoorlog veronachtzaamd werd.

PC Hooftprijs

Sara Menco, zoals haar echte naam was, ontving in 2019 de PC Hooftprijs voor haar gehele oeuvre. Volgens de jury was ze door deze sobere, slechts 90 pagina's lange, maar juist daardoor indringende vertelling de Nederlandse stem in de Europese oorlogsliteratuur geworden.

NLBeeld

Marga hoorde tot de overlevenden, terwijl haar familie vermoord werd in Sobibor en Auschwitz. Zij heeft wél kunnen ontkomen, toen er aangeklopt werd. Haar vader vroeg haar om de jassen te halen, waarna zij via de tuin weg kon lopen. ‘Zacht trok ik het tuindeurtje achter me dicht en rende de straat uit’, staat het zonder opsmuk in Het bittere kruid

NLBeeld

Minco, weduwe van dichter Bert Voeten moeder van twee dochters, overleed afgelopen maandag op 103-jarige leeftijd en is al in besloten kring begraven, zo meldt haar familie dit weekend in een overlijdensbericht in NRC.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Cultuur
  • ANP / Jeannine Govaers