Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Happy Weekend

Happy Weekend

Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

De universums van Mugler

Kunsthal – Rotterdam

Het eerste retrospectief van Thierry Mugler betekent de onthulling van de verschillende universums van deze markante kunstenaar. De nadruk ligt op zijn prêt-à-porter en haute couture collecties. Meer dan 150 ontwerpen uit de periode 1977-2014 zijn te zien in Rotterdam, de meeste daarvan worden voor het eerst tentoongesteld. Daarnaast veel nooit eerder getoonde accessoires en toneelkostuums, clips, video’s, archiefdocumenten en schetsen. Thierry Mugler: Couturissime, vanaf 13 oktober.



Plantenrijk

Kunstmuseum – Den Haag

Wie kent ze niet: de wereldberoemde waterlelies van Claude Monet? Maar wie heeft deze kleurexplosies op doek in werkelijkheid gezien. Een groot deel van zijn beroemde 'tuinen' is zelfs nog nooit in Nederland vertoond. In deze tentoonstelling worden veertig internationale topstukken bijeengebracht. Claude Monet (1840-1926) verhuisde op zijn 42ste naar Giverny en in dat kleine Franse dorp zal hij tot zijn dood in 1926 blijven wonen. Hij legde er twee prachtige tuinen: een bloementuin en een watertuin met een waterlelievijver, waarbij hij zich laat inspireren door de traditionele Japanse tuin. Monet - Tuinen van verbeelding, vanaf 12 oktober.



Topstukken

Rijksmuseum – Amsterdam

Het Rembrandtjaar wordt afgesloten met een tentoonstelling met topstukken van dé grote meesters uit de 17de eeuw uit Nederland en Spanje. Voor het eerst komen zoveel meesterwerken van Velázquez, Rembrandt, Murillo, Vermeer, Zurbarán, Hals en Ribera samen. Je wordt als het ware deelgenoot gemaakt van de ontmoeting tussen de Nederlandse en Spaanse doeken. Schoonheid die je niet onberoerd laat. Rembrandt-Velázquez Nederlandse en Spaanse Meesters, vanaf 11 oktober.



Nachtleven

Kröller-Müller Museum – Otterlo

Een tentoonstelling met tekeningen, pastels en aquarellen die nog maar zelden getoond zijn. Schilderijen van grote meesters als Vincent van Gogh, Pablo Picasso, Claude Monet, Piet Mondriaan en Georges Seurat. Werken op papier van o.a. Jozef Israëls, George Breitner en Paul Signac tonen mensen tijdens hun dagelijkse bezigheden, zoals de zwoegende vissers van Jan Toorop of de danseressen van Marius Bauer, of laat ze zien op rustmomenten, zoals de in gedachten verzonken vrouwen van Suze Robertson en Charley Toorop. Het nachtleven is ook een geliefd thema in de aquarellen en houtskooltekeningen van Isaac Israels, Leo Gestel en Alexander Bogomazov. Het leven getekend, vanaf 12 oktober.



Spider Woman

Voorlinden – Wassenaar

Louise Bourgeois (1911-2010), de vrouw van de gigantische spinnen en de brutale vernieuwende kunst, heeft voor het eerst in dertig jaar weer een grote overzichtstentoonstelling in Nederland. Ze is het icoon van de late twintigste-eeuwse kunst, een vrouw die persoonlijke verhalen en psychologische inzichten combineerde met buitengewone artistieke vernieuwingen. Maman (1999) – de grootste spin die Bourgeois ooit maakte - kruipt het terrein van Museum Voorlinden op en fungeert als toegangspoort tot de tentoonstelling. Louise Bourgeois: To Unravel a Torment, vanaf 12 oktober.



Diversiteit

Rijksmuseum van Oudheden - Leiden

Een unieke tentoonstelling over een van de belangrijkste kruispunten van oude culturen in de Middellandse Zee. Een selectie van 400 archeologische topstukken vertegenwoordigen ruim 9000 jaar geschiedenis van het eiland in een indrukwekkend decor van enorme, kunstzinnige landschapsfoto’s. Manshoge beeldhouwwerken en portretten van marmer en terracotta, fantasierijk aardewerk met gezichtjes en dierfiguren, luxe importgoederen uit het Nabije Oosten en Egypte, grote bronzen ketels en wapens, kleurige mozaïeken, gouden sieraden en een met zilver ingelegde troon tonen de diversiteit én eigenheid van Cyprus’ unieke cultuur. Cyprus - eiland in beweging, vanaf 11 oktober.



Droomtentoonstelling

Groningermuseum – Groningen

Vijfentwintig jaar na de opening van het door hem en zijn broer Francesco ontworpen Groninger Museumgebouw, heeft Alessandro Mendini (1931-2019) alle ruimte gekregen om zijn droomtentoonstelling samen te stellen. De expositie omvat een brede selectie uit zijn rijke, humoristische en provocerende oeuvre: meubels, vazen, schilderijen, architectuurmodellen, sieraden en sculpturen. Zo zijn een gigantische versie van de barokke fauteuil Poltrona di Proust en de beroemde kurkentrekker Anna G. te zien. Daarnaast eert Mendini zijn inspiratiebronnen en toont werk van beroemde meesters als Paul Signac, Kazimir Malevich en Michele De Lucchi, maar ook van minder bekende twintigste-eeuwse Italiaanse designers. Mondo Mendin, vanaf 12 oktober.