Regenachtige dagen vragen om lekker een museum induiken!
Wat valt er eens te bewonderen in de Nederlandse galeries en musea? Een selectie van de redactie Nouveau!
100 jaar Enka – Mode in Beeld
De ENKA-fabriek heeft veel betekend voor de ontwikkeling van het boerendorp Ede, maar was ook een grote speler binnen de internationale mode-industrie.
Eeuwenlang droegen vrouwen grote jurken van zware stoffen waarbij rondingen geaccentueerd werden. Aan het begin van de 20e eeuw veranderde het modebeeld door de vervaardiging van viscose en door de trend van japonnen met rechte lijnen.
De ENKA-fabrieken in Arnhem en Ede speelden in op de technieken waarmee goedkopere textiel kon worden geproduceerd, namelijk kunststofzijde.
Duizenden meisjes werkten aan het producé van de dunne viscosedraden. Vanuit de ENKA-fabrieken ontstonden de merknamen Enkalon en Terlenka. Op deze modetentoonstelling ontdek je 100 jaar mode met deze stoffen.
Historisch Museum Ede, tot en met 31 maart 2023
Afrique Sauvage
Galerie Persoon presenteert van 5 november tot en met 17 december 2022 een solo-expositie van de Belgische fotograaf Robby Bolleyn. De expositie 'Afrique Sauvage' toont dertig gracieuze, indringende portretten van inwoners en wilde dieren. De serene zwart-wit foto’s weerspiegelen het authentieke Afrika. De galerie is gevestigd op het sfeervolle Domein Oogenlust in het Brabantse Eersel.
Robby Bolleyn heeft een levenslange fascinatie voor het overweldigende Afrikaanse continent met haar dreigende, adembenemende schoonheid. Samen met zijn Nederlandse vrouw Marleen reist hij er ieder jaar enkele maanden rond om onderweg de woeste natuur en haar inwoners, mens en dier, te fotograferen. Daarbij is het voor hem van essentieel belang om de spirituele identiteit van zijn onderwerp te vangen. Met veel oog voor detail en traditie brengt de fotograaf een ode aan het ruige Afrika, zijn Afrika.
Voor de expositie 'Afrique Sauvage' maakte Bolleyn een selectie beelden die voor hem het authentieke, pure Afrika symboliseren. Leden van verschillende stammen, vaak getekend door hun harde leefomstandigheden, kijken trots in zijn camera. Naast eeuwenoude volkeren die overleven in het desolate Ethiopië zijn zowel Swahili vissers met verweerde gelaatsuitdrukkingen als inheemse schoonheden uit Zanzibar te zien. De sierlijke close-ups van een magische cheetah, leeuw, olifant en zebra, in met name de Serengeti, zijn ontroerend en ontzagwekkend tegelijk.
Galerie Persoon op Domein Oogenlust in het Brabantse Eersel, tot en met 17 december 2022
Bob Eikelboom
Het speelse en enigszins spottende werk van Bob Eikelboom getuigt van lef. Op jonge leeftijd bestormde hij de kunstwereld met zijn magneetschilderijen; gekleurde, stalen platen waarop magnetische vormen zijn aangebracht.
Eikelboom daagt de toeschouwer uit om te spelen met de compositie, die oneindig kan blijven veranderen, en bevraagd hiermee de conceptuele schilderkunst. Wanneer is een werk af en wie is de maker? Deze vragen staan vanaf 3 november centraal in Kunstmuseum Den Haag, waar Eikelbooms magneetschilderijen voor het eerst in een museale solotentoonstelling te zien zullen zijn.
Kunstmuseum Den Haag, tot en met 26 maart 2023
Stoepplant onder de microscoop
In de Hortus Botanicus in Leiden kom je tien microscopische opnames tegen van een van de kleinste stoepplanten: liggende vetmuur, Sagina procumbens. Een ieniemienie-klein plantje met bloemetjes met een doorsnede van enkele millimeters.
Hij groeit het liefst tussen stoeptegels: de liggende vetmuur is een tredplant. Dat is een categorie plantjes die bestand is tegen voetstappen en zelfs autobanden. Voor een deel komt dat doordat de plant ‘veilig’ in de voegen van de stoep groeit. Maar ook de vorm van de plant is op betreden berekend. In de microscopiefoto’s van kunstenaar en microscopist Rob van Es zie je dat onderdelen van deze plant een harmonica-achtige opbouw hebben. Je kunt ze indrukken, maar alles veert even zo vrolijk weer op.
Hortus Botanicus Leiden, tot en met 26 maart 2023
Streetview Bas Losekoot
Dit najaar toont Museum MORE de mens in de metropool. Streetview laat de visie van fotograaf Bas Losekoot zien op het leven in dichtbevolkte steden, die steeds verder uitdijen.
Een selectie van tientallen foto’s waarin Losekoot het individu uit de menigte licht, biedt een unieke kijk op onze onderlinge verhoudingen. Hoe vinden we onze weg, omgeven door overweldigende architectuur en immense drukte? Zijn wij ontheemd of juist op onze plek in moderne mega cities?
Met Streetview richten we de blik op een uniek fotoproject dat uitgroeide tot een tijdsdocument van een mondiale stedelijke ervaring.
Bas maakt de openbare ruimte tot één grote studio: de stad als decor, de straat als podium, de stadsmensen als acteurs. Op haast intieme wijze probeert hij in zijn foto's minidrama's te onthullen, die normaal aan het blote oog voorbij zouden gaan. Het resultaat zijn spannende en emotioneel geladen beelden met een schilderachtige kwaliteit".
Te zien in Museum MORE in Gorssel van 13 november 2022 t/m 5 februari 2023
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in