Wereldprimeur: de Kurokawa Collectie is te zien in het Sieboldhuis.
Japanmuseum Sieboldhuis in Leiden is op zich al een aanrader voor wie interesse heeft in Japan en is tot 3 maart 2024 extra de moeite waard nu er een prachtige privécollectie foto's te zien.
Kurokawa Collectie | Adolfo Farsari, Vrouwelijke arbeiders in een zijdefabriek, ca. 1886-'90.
Japan op de gevoelige plaat: 19e-eeuwse foto's uit de Kurokawa Collectie, heet de tentoonstelling. En biedt een unieke inkijk in het Japan van de late 19e eeuw. De collectie is nooit eerder getoond en behoort tot de belangrijkste en omvangrijkste privécollecties van Meiji-fotografie in de wereld. De 155 foto’s, afkomstig uit zowel Japanse als buitenlandse studio’s tonen een buitengewone kunstzinnigheid en zijn van belangrijke historische waarde.
Kurokawa Collectie | Kusakabe Kinbei, Zicht op de Fuji, ca.1885–'90
De ontluikende foto-industrie, aan het begin van de Meiji-periode (1868-1912), vond een goede afzetmarkt in de toestroom van westerlingen naar Japan. Aanvankelijk werden de foto’s gemaakt als souvenir, maar al snel gingen ze fungeren als reisgids. Direct na aankomst in Japan bracht de toerist vaak als eerste een bezoek aan een fotostudio.
Kurokawa Collectie | Kajima Seibei, Rugzicht van twee geisha's, ca. 1895.
Daar bestelde hij het fraai gemaakte fotoalbum dat hem zou helpen bij het bepalen van zijn reisschema. Het is opmerkelijk dat deze foto's ook steeds populairder werden onder een Japanse klantenkring. Ze concurreerden zelfs met de markt van de houtsneden. Dit kwam doordat deze foto's een verbazingwekkende virtuositeit onthulden, niet alleen qua compositie maar ook door de techniek van het met de hand inkleuren. Dit laatste bracht de foto’s een nieuw niveau van levendigheid.
Kurokawa Collectie | Kusakabe Kinbei, Vrouw en kago-dragers, ca. 1890
De foto’s van mooi aangeklede geisha’s, samoerai-krijgers, worstelaars en andere flamboyante figuren uit het dagelijks leven, prachtige tuinen, bruisende stadsgezichten en theatervoorstellingen geven een waarheidsgetrouw beeld van de Japanse samenleving in een tijd waarin Japan zich openstelde voor westerse ideeën. ‘Japan op de gevoelige plaat’ toont de bezoeker een unieke blik op een scharniermoment in de Japanse cultuurgeschiedenis en de geschiedenis van de fotografie.
Kurokawa Collectie | Onbekende fotograaf, Moeder en kind, ca. 1890.
De Kurokawa Collectie staat bekend om zijn volledigheid met werken van vrijwel elke fotostudio die actief was in Japan. De werken zijn in uitzonderlijk goede staat. Er is werk van fotografen zoals Felice Beato, Baron Raimund von Stillfried, Adolfo Farsari, Kusakabe Kimbei, en Ueno Hikoma. Daarnaast worden er zesentwintig gerelateerde objecten getoond.
Kurokawa Collectie | Toegeschreven aan Tamamura Kōzaburō, Drie maiko (geisha in opleiding), ca. 1900.
De tentoonstelling heeft zijn primeur in Leiden, tickets via Japanmuseum SieboldHuis. Daarna reist de tentoonstelling door naar Winterthur en Sao Paulo.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
- Kurokawa Collectie | Kajima Seibei, Ponta, O-en en twee niet-geïdentificeerde meisjes onder een kersenboom, ca. 1895