Alles is bijzonder aan deze spectaculaire dramaqueen.
Het biedt altijd weer een spectaculaire aanblik: de bloei van de Victoria waterlelie. En het is zover: in de verwarmde buitenvijver van de Hortus Amsterdam is de Victoria nu te zien.
De 'koningin der waterlelies' staat bekend om haar enorme bladeren van zo'n twee meter doorsnee. Deze zijn sterk genoeg om het gewicht van een jong kind te dragen.
En ook haar bloei is uniek, want Victoria's zijn nachtbloeiers. Elke bloem vertoont zich maar twee nachten; de eerste nacht is zij wit, de tweede nacht roze. Daarna verdwijnt ze weer onder water #dramaqueen
In het wild zijn grote kevers verantwoordelijk voor de bestuiving van de bloem. Dat is ook de reden dat zij overdag sluit: de kever zit dan opgesloten in de bloem en de Victoria laat de kever weer 'vrij' als zij opengaat in de nacht. De kever heeft dan de nobele taak andere bloemen te bestuiven. In de Hortus ligt de bestuivingsklus - bij gebrek aan enorme kevers - bij de tuinman.
Vanuit het hele land komen liefhebbers naar de Hortus Amsterdam om te genieten van de bijzondere bloeiwijze. Hoewel sommige bloemen ook overdag te zien zijn (wanneer het bewolkt is), is de lelie op haar mooist in de avond, wanneer ze langzaam opengaat. Zij verspreidt een heerlijke, naar ananas ruikende geur.
Tijdens de Hortus zomeravonden (iedere week op donderdag en zondag) is de tuin geopend tot 21:00 uur: een zeldzame mogelijkheid om de ontluikende bloem te zien! Ook het Hortuscafé en -terras zijn dan tot 21:00 uur geopend
De Hortus lukte het in 1859 als eerste in Nederland een Victoria in bloei te krijgen. Al anderhalve eeuw trekt de wonderlijke waterlelie grote aantallen bezoekers. De Hortus heeft dit jaar in zowel de verwarmde buitenvijver als in de Tropenkas een Victoria x Longwood Hybrid, een kruising tussen de Victoria amazonica en de Victoria cruziana.
Foto's (c) Getty Images
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in