Zin in een beetje verkoeling? Combineer het met kunst!
Natuurlijk, je gaat naar een museum om je te laven aan kunst en cultuur en je te laten inspireren. Maar tropische temperaturen zijn óók een reden om je onder te dompelen in een expositie: vrijwel alle musea hebben climate control. Dus, wat valt er waar eens te verkoelen, euh, te zien?
Modern Japans Lak & XXL Papier
Lak is een fascinerende kunstvorm die je typisch Japans zou kunnen noemen. In een proces dat soms jaren duurt, wordt met ongelooflijke aandacht in tientallen laagjes voorstellingen gemaakt.
Lakkunst laat een gedroomde wereld zien, geïnspireerd op de natuur of klassieke Japanse literatuur.
In de tentoonstelling XXL Papier zie je de allergrootste werken op papier uit onze collectie. Vanwege hun kwetsbaarheid en formaat zijn ze bijna nooit te zien
Rijksmuseum, tot en met 4 september 2022
3 tentoonstellingen
In Museum MORE in Gorssel zijn 50 expressieve topwerken te zien van de Duitse schilder Tadeusz in een groot retrospectief.
De Tuinzaal is betoverd door de mysterieuze Earthlings van kunstenaar Anya Janssen.
En in Kasteel Ruurlo kun je kennismaken met de kleurrijke familieverhalen van het jonge supertalent Leonie Schneider.
Vakantietip: zondag 4 september staat in het teken van kunstenaar Jan Mankes. Doe mee aan onze rustgevende sessie Mindfulness met Mankes of meld je aan voor de workshop Creatief schrijven met kunst.
Vaandeldrager in het Drents Museum
Dankzij een unieke samenwerking van 12 musea reist De Vaandeldrager van Rembrandt het komende jaar langs de 12 provincies van Nederland.
Zo kan iedereen in zijn eigen provincie kennismaken met het meesterwerk van Rembrandt uit 1636. Het beroemde schilderij is van 2 augustus tot en met 31 augustus 2022 te zien in het Drents Museum.
Dichter bij Vincent
Het Vincent van Gogh Huis presenteert t/m 30 oktober 2022 de tentoonstelling ‘Dichter bij Vincent – Alledaagse voorwerpen in het werk van Vincent van Gogh’.
De tentoonstelling is gebaseerd op onderzoek van kunsthistoricus Alexandra van Dongen naar de voorwerpen die Van Gogh heeft afgebeeld op zijn schilderijen.
Haar studie heeft tal van nieuwe inzichten opgeleverd over Vincents werk. De expositie wordt vormgegeven door de kunstenaars André Smits & Monika Dahlberg en bevat diverse voorwerpen uit de nalatenschap van Van Gogh, uit de collecties van het Van Gogh Museum Amsterdam en Musée d’Orsay Parijs.
Van meisje tot vrouw
Symbolisme, tradities en geheimtaal zijn al jong verweven met de levens van meisjes in Afrika. Zo spelen poppen een grote rol in de Afrikaanse cultuur. Ze zijn dan ook in veel variëteiten te zien in de tentoonstelling ‘Afrika in Beeld, van meisje tot vrouw’ in het Museum van de Vrouw. Van eenvoudige speelpoppen voor kleine meisjes tot beeldjes als symbool of als geluksobject.
Maar niet alleen poppen vertellen een verhaal. Zorgen, klachten en verlangens worden verwoord in sieraden, stoffen of aardewerk. Zo kennen de meisjes in zuidelijk Afrika de geheimtaal om met kralensnoeren en schortjes in kleurtaal een liefdesbrief te ontwerpen. En geweven stoffen vormen het bewijs dat een meisje klaar is voor het huwelijk. Eenmaal in een huwelijk maak je via een potdeksel met symbolen je relatieperikelen duidelijk aan je partner en omgeving.
De nieuwe tentoonstelling ‘Afrika in Beeld, van meisje tot vrouw’ is t/m februari 2023 te zien en neemt je mee naar de sprekende cultuur van Afrika. Bijzondere beeldtaal, groot vakmanschap en eeuwen aan tradities.
Stille pracht
Harmonieuze landschappen, verstilde figuren en eenvoudige stillevens, dat is waar schilder en kunstverzamelaar Paul Arntzenius (1883-1965) zich tot aangetrokken voelt. In 1963 schenkt hij zijn verzameling aan Museum Gouda, waar een deel van deze ‘stille pracht’ vanaf 30 juli te zien is.
Symbolisme in Vlaanderen
Een dromerig rivierlandschap om in te verdwijnen, een krachtige boerenkop die je recht in de ogen aankijkt en een langgerekt kwetsbaar figuur van marmer. Symbolisme in Vlaanderen laat zich niet makkelijk in één beeld vangen en toch hebben alle werken iets gemeen.
Ze staan voor een verlangen naar verdieping. Terug naar de natuur, de oorsprong en innerlijke rust. Een thema waar velen zich ook nu in herkennen. Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van een groep kunstenaars die zich rond 1900 afzet tegen de industrialisering en zich vestigt in Sint-Martens-Latem, een dorp ten zuiden van Gent. In een omgeving van rust, ruimte en spiritualiteit ontstaan prachtige voorstellingen van landschappen en menselijke figuren.
Te zien in Het Noordbrabants Museum's-Hertogenbosch tot en met 9 oktober 2022.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in