Prachtige kunst, uitdagende tentoonstellingen - er is véél te zien.
De redactie Nouveau heeft weer het meest opvallende aanbod aan kunst en cultuur in Nederland voor je geselecteerd!
Anna
‘Ik heb er een hekel aan als ze zeggen dat ik met lapjes schilder’, aldus de Rotterdamse kunstenaar Anna (1935-1980). Tot begin jaren zestig werd textielkunst en borduurwerk niet gezien als volwaardige autonome kunstvorm. Mede dankzij Anna is textiel van een clichématig imago bevrijd en uitgegroeid tot museaal kunstobject.
Hoewel ze in haar oeuvre textiel als uitgangspunt nam, verdiend ook Anna’s speelse werk op papier aandacht. In beide kunstvormen gaf ze door middel van relativering en humor uitdrukking aan haar persoonlijke visie op het leven. Tot en met 15 januari 2023 is in de tentoonstelling Anna een selectie van deze werken te zien in het Kunstmuseum Den Haag.
Knowing Cotton Otherwise
Katoen is een van de meest bekende stoffen ter wereld en heeft een ongekende, wereldwijde geschiedenis van
meer dan 400 jaar. Echter zijn veel verhalen achter katoen minder bekend.
Deze onbekende, soms onverwachte perspectieven zijn verzameld en samengebracht in de nieuwe tentoonstelling “Knowing Cotton Otherwise” van het Fashion for Good Museum, te zien tot 30 september 2023.
Mystiek – Rituelen. Verstilling. Extase
De tentoonstelling Mystiek – Rituelen. Verstilling. Extase. laat je zien hoe de mens al eeuwenlang probeert de alledaagse werkelijkheid te ontstijgen. Door gebed en meditatie, door rozenkransen, muziek, geuren en yogaposes, door pelgrimstochten, bedwelmende dans en drank of drugs: we blijven hopen op ‘meer’. In Mystiek loop je door drie ruimtes die elk met een eigen sfeer de zintuigen prikkelen. Van rituelen via verstilling naar extase.
Mystiek combineert oude religieuze kunst uit de collectie van het Limburgs Museum met het werk van toonaangevende hedendaagse kunstenaars. Zoals Wim Delvoye, melanie bonajo, Les Deux Garçons, Ted Noten, Rineke Dijkstra, Studio Job en Hans Op de Beeck. Allemaal benaderen zij het thema mystiek op hun eigen manier. De ene keer ingetogen, een andere keer uitbundig. Van indringende installaties die aanzetten tot zelfreflectie tot carnavalsfoto’s en filmbeelden die je laten glimlachen.
Limburgs Museum Venlo, tot en met 19 maart 2023
Wild in Blue
Wanrooij Gallery in Amsterdam presenteert van 21 oktober 2022 tot en met 21 januari 2023 een solo-expositie van de Amerikaans-Koreaanse beeldend kunstenaar Koh Sang Woo. Met de expositie 'Wild in Blue' toont de galerie een selectie kleurrijke fotografische schilderijen. Voor de levendige portretten van wilde dieren, met menselijke eigenschappen, is prominent gebruikgemaakt van de kleur blauw met een subtiel roze hart.
Koh Sang Woo geniet internationale bekendheid om zowel zijn blue tone fotografie als de recente 'Blue Endangered Animals' serie in zijn karakteristieke stijl. Voor de serie van bedreigde diersoorten, waaronder panda’s, tijgers, beren en olifanten, combineert hij fotografie met digitale schilderkunst. De kunstenaar laat zich onder meer inspireren door het werk van Jackson Pollock, Willem de Kooning en Andy Warhol.
In the Black Fantastic
Na een daverende start in de Hayward Gallery in Londen komt de tentoonstelling ‘In the Black Fantastic’ dit najaar naar Kunsthal Rotterdam. Je stapt hier in een meeslepende ervaring, op het snijvlak tussen de werkelijkheid en verschillende fantasiewerelden.
Nick Cave – Soundsuit, 2014 courtesy of the artist en Jack Shainman Gallery
Elf hedendaagse kunstenaars uit de Afrikaanse diaspora creëren verleidelijke, uitbundige en kleurrijke werken met een krachtige boodschap. Door middel van grenzeloze verbeeldingskracht en technische virtuositeit kaarten de kunstenaars racisme en sociale ongelijkheid aan. Zij halen inspiratie uit folklore, mythe, sciencefiction, spirituele overleveringen en afrofuturisme.
Kunsthal Rotterdam, van 19 november 2022 tot en met 9 april 2023
Aanraakbare mode
Mooi initiatief: Escher in Het Paleis heeft nu een tentoonstelling met aanraakbare mode van de Nederlands-Curaçaose ontwerper Michelangelo Winklaar.
Geïnspireerd door zijn slechtziende moeder heeft Winklaar een experimentele expositie ontwikkeld waarbij hij blinden en slechtzienden een modecollectie laat ervaren door middel van tast. Waar een modecollectie in een museum normaliter vooral niet aangeraakt mag worden, nodigt Winklaar het publiek uit hun tastzin te gebruiken.
De tentoonstelling, geïnspireerd door Paleis Lange Voorhout en M.C. Escher, sluit aan bij de missie van Escher in Het Paleis om actief inclusief te zijn voor doelgroepen die wellicht minder geneigd zijn een museum te bezoeken. Niet alleen blinde en slechtziende bezoekers zullen van Winklaars collectie kunnen genieten, ook ziende bezoekers krijgen de kans om mode op een geheel nieuwe manier te ontdekken.
Te zien en te voelen tot en met 9 januari 2023 in Escher in Het Paleis
More & Meer: Realisme van 1900 tot nu,
Dit najaar presenteert Museum MORE een totaal nieuwe opstelling van de eigen collectie, met kunstwerken die nog nooit eerder te zien zijn geweest, waaronder recente aanwinsten aangevuld met 30 bruiklenen van hedendaagse kunstenaars.
Charley Toorop, Beemster, bloeiende boom, 1943, collectie Museum More, © Pictoright
In de nieuwe opstelling die maar liefst 6 zalen beslaat, bevraagt het museum het begrip ‘de werkelijkheid’ zoals kunstenaars die kunnen verbeelden. De bezoeker is daarbij nadrukkelijk aan zet. Want wat is die werkelijkheid nou eigenlijk? Het suggereert een vaststaand gegeven, iets dat voor iedereen ‘waar’ is. Maar niets is minder waar: de werkelijkheid wordt door iedereen anders waargenomen. Of weergegeven.
Museum MORE, tot en met 5 maart 2023
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in