Heb je al wel eens van schertsglazen gehoord?
Wat zijn de leukste tentoonstellingen van dit moment? De redactie Nouveau tipt er drie!
Glas als ijsbreker
In de bijzondere tentoonstelling Glas als ijsbreker: kanonnen, blauwe vallen, fonteinen en fabeldieren staat een bijzondere categorie glazen centraal: ‘schertsglazen’.
Schertsglazen zijn onderdeel van de drinkgewoontes uit de zestiende en zeventiende eeuw: glazen die de drinker verrassen en in het samenzijn fungeren als ijsbreker. De tentoonstelling wordt daarmee een beleving van de zintuigen.
Bij bepaalde glazen krijg je, als ongeoefende gebruiker, een plens drank over je heen. Andere glazen zijn zo ingenieus gemaakt dat je ze moet bestuderen voordat je überhaupt begrijpt hoe je eruit kunt drinken. Ook zijn er glazen met een bijzondere vorm: ze verbeelden bijvoorbeeld een kanon of een fabeldier. Met sommige schertsglazen kunnen drankspelletjes worden gespeeld en weer andere glazen maken (soms vreemde) geluiden, of ze zijn van geheime gaatjes voorzien zijn om de niet-ingewijde mededrinker voor de gek te houden.
Nationaal Glasmuseum Leerdam tot en met 31 oktober 2022
Flower Power: bloemportretten
In het voorjaar beginnen de bloemen in de kasteeltuinen van het Muiderslot weer te bloeien. In het kasteel zijn van 2 april tot en met 12 juni 2022 bijzondere foto’s van bloemen te zien. In de presentatie Flower Power: bloemportretten van Dennis A-Tjak toont deze fotograaf zijn fascinatie voor historische bloemensoorten in Nederland. Deze leidde hem naar plaatsen in de wereld, zoals Indonesië en Suriname van waaruit nieuwe bloemsoorten in het verleden naar ons land werden geïmporteerd. De werken van A-Tjak vertellen verhalen van schoonheid, kwetsbaarheid en vergankelijkheid.
“Bloemen zijn voor mij een metafoor voor mijn emoties," zegt A-Tjak. Gevoelens van blijdschap en ontroering, maar ook van overpeinzing en somberheid. Elke bloem die voor mijn camera verschijnt bewerk ik zo totdat het beeld samenvalt met mijn gemoedstoestand. Elke bloem vertelt een deel van mijn verhaal. Het stoere kasteel van het Muiderslot met zijn prachtige tuinen vormt een geweldig decor voor mijn werk.”
Rijksmuseum Muiderslot tot en met 12 juni 2022
Dwalen door Amsterdam
Gerrit Lamberts (1776-1850) is een van de bekendste onbekende tekenaars van Amsterdam. In elk boek over de geschiedenis van de stad staan een of meer van zijn tekeningen. Zijn tekenstijl is levensecht en onopgesmukt.
Als in een wandeling neemt Lamberts je mee door het oude Amsterdam en toont het dagelijkse leven van de Amsterdammers in de vroege 19de eeuw. De tentoonstelling Dwalen door Amsterdam is extra interessant omdat zijn stadsgezichten uit een weinig bekende periode in de geschiedenis van de stad dateren, lang na de buitengewone groei van de 17de eeuw.
Het Stadsarchief bewaart de grootste verzameling tekeningen van Lamberts. Aangevuld met tekeningen uit de collecties van het Rijksmuseum, het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap en het Amsterdam Museum is Dwalen door Amsterdam een echte must-see voor de Amsterdam-liefhebber.
Leuke extra: er zijn ook stadswandelingen uitgezet, om door de locaties van Lamberts te kunnen lopen.
Stadsarchief Amsterdam tot en met 31 juli 2022
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in