Zin in kunst die je aan het denken zet en laat lachen?
Waar kun je de komende weken eens terecht voor kunst die schokt, verbaast, ontroert en amuseert? We hebben weer drie pareltjes van exposities voor je (en bij Zeur Niet! mag je meezingen!).
Zeur niet!
Huil in je bed, bijt in je laken
Vloek tegen iedereen, schreeuw van de daken
Maar zeur niet, zeur niet, zeur niet
Velen zullen bovenstaande regels van Annie M.G. Schmidts ‘lijflied’ Zeur niet uit de musical Heerlijk duurt het langst, op de muziek van Harry Bannink mee kunnen zingen.
Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink worden gezien als de grondleggers van de Nederlandse musical. Samen maakten ze tussen 1965 en 1984 zeven musicals die zich onderscheiden door politiek engagement en Broadway-achtige showelementen. Ze drukten een stempel op het genre en zetten de musical in Nederland op de kaart.
Zeur niet! is een vrolijke tentoonstelling die nieuw licht werpt op het fenomeen musical in Nederland en de veelzijdigheid van het duo Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Daarbij geeft de tentoonstelling een pakkend beeld van de maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland in de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw, die nog opvallend actueel blijken te zijn!
Allard Pierson Amsterdam, tot en met 30 oktober 2022
Antropoceen – het tijdperk van de mens
Een kilometerslange tunnel door ooit ondoordringbare bergen, baden met neonkleurige vloeibare lithium voor gebruik in batterijen en de laatste mannelijke Noordelijke witte neushoorn. De Canadese kunstenaars Edward Burtynsky, Jennifer Baichwal en Nicholas de Pencier legden in meer dan twintig landen de voetafdruk van de mens op aarde vast.
De indringende foto’s op groot formaat, fascinerende video’s en indrukwekkende augmented reality installaties hebben een dubbele bodem. Tegelijkertijd prachtig en afschrikwekkend, maken ze ons bewust van onze invloed op de ecosystemen en de atmosfeer van de aarde.
Voor de wereldberoemde fotograaf Edward Burtynsky (1955, St. Catharines, Ontario) is deze tentoonstelling een kroon op zijn werk. Sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw, toont hij hoe de mens het landschap blijvend verandert. Hij gebruikt hiervoor het vogelperspectief: van grote hoogte en met behulp van drones, kranen en helikopters legt hij het landschap vast. Het levert een haast abstracte weergave van de soms schokkende realiteit op.
Museum Helmond, tot en met 11 september 2022
Birthe Weijkamp - Modebeeld 1930-1950
Eentje in de categorie klein, maar fijn en pure toewijding: Mode is zoveel meer dan kleding. Birthe Weijkamp, de samensteller van de tentoonstelling, weet dat als geen ander. Zij heeft er haar beroep van gemaakt.
Birthe is mode- en kunsthistorica, een kenner met een passie voor mode met een vleugje vintage. En meer dan dat. Als ‘vintage’ ervaringsdeskundige draagt Birthe kleding uit de jaren ’30 tot ’50.
Wat begon als een zoektocht naar een kostuum voor een feestje groeide uit tot een ware lifestyle. Met Wallis Simpson, de hertogin van Windsor als haar stijlicoon.
Foto’s van haar outfits; gebloemde zomerjurken, felgekleurde hoedjes en blonde krullen – waarvoor ze elke nacht met krulspelden slaapt – leverde haar ruim 10.000 instagramvolgers op.
Museum Bussemakerhuis, Borne tot en met 12 oktober 2022
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in