Over anderhalve meter en onbetrouwbare wandelaars.
Journalistiek zwaargewicht, powervrouw en Nouveau-contributor Cisca Dresselhuys vertelt over haar belevenissen in coronatijd:
Op mijn dagelijkse (anti)corona-wandeling, kom ik onbekende nieuwe problemen tegen. Namelijk: wie zijn betrouwbare wandelaars en wie volstrekt niet. Omdat we minimaal anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden, komt dat heel precies.
Na twee weken ervaring heb ik daar inmiddels een goed inzicht in.
Onbetrouwbare wandelaars zijn:
- Telefonerende mannen (met de blik op oneindig gaan ze geen stap opzij) ,
- Jonge ouders met een kinderwagen (stralend van trots wandelen ze over de stoep, vol van hun nieuwe kind ),
- Jonge ouders met een kinderwagen, die een kennis tegenkomen ( nu vullen ze de hele stoep + een gedeelte van het naastliggende fietspad om uitgebreid over de nieuwe baby te praten),
- Oudere stellen, die met z’n vieren wandelen (twee mannen voorop, de twee vrouwen erachter, samen vormen ze een massaal blok op de stoep),
- Jonge meisjes en jongens. ( niet bang voor besmetting, want die bespringt vooral hun opa’s en oma’s ),
- Joggers (m/v, alleen maar bezig met hun stappentellers en hartmeters),
- Hondenbezitters ( mens + dier vullen samen al snel de hele stoep)
Wandelen is dezer dagen dus bepaald niet ontspannend. Voortdurend alert speur je de stoep af om te zien welke tegenliggers op je pad komen. Als het een van bovenstaande categorieën is, wijk ik ruimschoots op tijd uit, waardoor ik – mocht er een filmende drone boven me vliegen- de indruk maak van een beschonken mens. Maar niets is minder waar, integendeel: ik ben zo scherp als een net geslepen mes.
Als we straks terugkeren naar normale tijden, is dit een interessant onderzoeksgebied voor het Sociaal- en Cultureel Planbureau. ‘Het stoepgedrag van Nederlanders in coronatijd‘.
Wie kom ik wél graag tegen?
Het liefst vrouwen en dan vooral bangelijke oudere vrouwen.
Zoals ik.
Foto (c) Hollandse Hoogte
Deze column heeft eerder in Meer over Medisch gestaan.