Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Binnenkort op tv: Yvette van Boven neemt je mee achter de keukendeuren van de royals

Vorig jaar werd bekendgemaakt dat er een serie komt waarin we een kijkje krijgen in de keukens van het Koninklijk Huis. Vandaag heeft AVROTROS bekendgemaakt wanneer we die serie op de buis kunnen verwachten! 

keukens

Als gast van de koning en koningin tijdens de uitblinkerslunch raakt Yvette van Boven nieuwsgierig. Wie zijn er verantwoordelijk voor al dit soort ontvangsten? Hoe gaat het er in de keukens aan toe? Hoe wordt bepaald wat er geserveerd wordt? Het antwoord op deze vragen krijgt zij bij het Departement Hofmaarschalk van de Dienst Koninklijk Huis.

Achter de schermen

Bij het departement van de Hofmaarschalk van de Dienst van het Koninklijk Huis – dat koning Willem-Alexander en andere leden van het Koninklijk Huis ondersteunt in de uitoefening van functies – liep Yvette een jaar lang 'stage'. Yvette kijkt als 'stagiaire' mee, steekt de handen uit de mouwen en leert de medewerkers, die vorm geven aan elk koninklijk onthaal aan het hof, goed kennen. Ze leert alles over de tradities en gebruiken, livreien van de lakeien, majestueuze boeketten, koninklijk tafeldekken en serveren vanaf schaal. Als kers op de koninklijke taart mag ze aan het einde van haar stage meehelpen bij een imposant staatsbanket.

Jaarlijks vinden er meer dan 200 ontvangsten plaats op Paleis Noordeinde, het Koninklijk Paleis Amsterdam en Paleis Huis ten Bosch. Van staatsbanketten tot uitblinkerslunches, van hartige hapjes bij de Appeltjes van Oranje tot madeleines bij de koffie met Europarlementariërs. Alles wat geserveerd wordt, komt uit de keukens van het hof. Met elkaar eten is een goede manier om een brug te slaan tussen mensen, culturen en landen. Dit speelt dan ook al eeuwenlang een belangrijke rol in de verbindende functie die het Koninklijk Huis heeft in Nederland.

Natuurlijk heeft Yvette grote belangstelling voor de receptuur van de koninklijke keukens en duikt zij in de gerechten uit de geschiedenis van de Oranjes. Wat stond en staat er op het menu, vroeger en nu?

"De vele dagen die ik mocht meedraaien bij zo’n geoliede machine als het Departement Hofmaarschalk van de Dienst Koninklijk Huis blijven me altijd bij. Ik leerde het team kennen als een grote familie: die hard werkt, alles tot in de puntjes verzorgt en verschrikkelijk collegiaal en vrolijk is. Ik ben er erg trots op dat ik van dit team heel even deel heb mogen uitmaken en mis ze nog elke dag, ze waren namelijk ook een beetje m'n eigen familie geworden", aldus Yvette.

De zilverkamer

In de eerste aflevering maakt Yvette haar debuut in de hofkeuken. Voldoet het door haar bereide hapje aan de koninklijke standaard? De zilverbewaarder en zilvermeester leren Yvette op Paleis Noordeinde alles over koninklijk tafelen met museumstukken. In het Koninklijk Paleis Amsterdam schittert het gouden Franse plateau op de tafels voor het majestueuze Diner Corps Diplomatique. De Hofmaarschalk introduceert haar in de wereld van tafelschikking. Samen met de eerste kok kookt ze een gerecht van een menu uit 1879 dat op een heel bijzonder moment in het leven van koningin Emma geserveerd werd.

Oranje van Boven - de keukens van de koning is zaterdag 23 november om 19.15 uur bij AVROTROS op NPO 2 te zien.

Lifestyle
  • AVROTROS
  • Oof Verschuren (foto Yvette) Jannes Drop