Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

10 redenen om Oesterdag te vieren!

Ooit volksvoedsel, nu een luxe lekkernij in de categorie delicatesse. 10 redenen om Oesterdag te vieren, met een lekker glas erbij.

oesters

Het is vandaag Oesterdag, alle reden om deze lekkernij te vieren.

Ooit in zwang geraakt als voeding voor mensen die niet veel te besteden hadden, nu een luxe lekkernij in de categorie delicatesse. Hierbij 10 redenen er een paar naar binnen te slurpen!

Koolhydraatarm, caloriearm, proteïnerijk – wat wil je nog meer? Oesters bevatten bijna geen vet, weinig calorieën (80 kcal/100 gram) en zitten vol proteïne, vitamines, mineralen en spoorelementen.

Hoe het zit met de oesters als lustopwekker is nooit wetenschappelijk bewezen, maar Casanova at er niet voor niets zo'n vijftig per dag, toch?

Een verse oester ziet er nog een beetje vochtig uit en voelt zwaar aan. Als hij al geopend is kun je bovendien testen of de oester nog een beetje wijkt (letterlijk beweegt) als je met je nagel of een mespunt tegen de rand duwt.

Weet wat je eet: Creuses de pleine mer zijn het zoutst, fines de claires zijn milder van smaak en wat vleziger qua bite, de spéciales nog vleziger en het volst van smaak.

Puristen eten oesters puur, zonder iets erop, zo uit de schelp want anders wordt de smaak verdoezeld. Toch zijn er bekende toevoegingen, zoals vers citroensap, zwarte peper of een scheutje rode azijn met stukjes sjalot (sauce mignonette).

De Frans-Atlantische kust staat bekend om haar oesterkwekerijen, maar je kunt ook dichter bij huis terecht voor deze lekkernij: Zeeland in het algemeen en Yerseke in het bijzonder leveren verrukkelijke oesters op: lichtzoet door het lage zoutgehalte van de Oosterschelde. Er komen vooral holle oesters (creuses) uit Zeeland, maar platte Zeeuwse oesters zijn er ook.

Openen is een klusje waar je wat behendigheid in moet krijgen.

Afhankelijk van het formaat reken je op 3-6 oesters per persoon. Meestal maak je voor een maaltijd oesters onderdeel van een wat gevarieerder palet aan schaaldieren. Verse frietjes of knapperig stokbrood met roomboter erbij, niets meer aan doen.

Oester-huiverigen zullen er tegenop zien, maar je slurpt 'm dus niet hap-slik-weg. Op een oester moet je een paar keer kauwen, om de smaak te proeven. Gewoon doen, dan is het minder 'glad snot' en proef je de zoete smaak.

Champagne en Chablis zijn prima maatjes met oesters, net als Riesling. Ook Belgisch witbier is er verrassend lekker bij, het iets zilte en wrange gaat goed samen met de schelpdieren. Een verrassende combinatie die goed werkt: Guinness en oesters

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Lifestyle
  • Getty Images