'Hoe meer je opzoekt, hoe meer je je angst voedt.'
Google Trends is een niet onaardige graadmeter voor wat mensen bezighoudt. Als er termen als schuilkelder, preppen, jodiumpillen en kernwapen boven komen dreigen in combinatie met Rusland en Poetin, dan is het duidelijk dat mensen zich zorgen maken over de huidige situatie. Dat is op zich begrijpelijk, de menselijke hersenen hebben een ingebouwd talent om gevaar signaleren en dat zo snel mogelijk uit te schakelen #evolutie.
Op zoek naar controle
Je zorgen maken is "een volstrekt normale reactie op een hoogst abnormale situatie," zegt klinisch psycholoog Filip Raes (KU Leuven) in De Morgen. "Als een situatie onvoorspelbaar of bedreigend aanvoelt, genereert dat angst. Plots wordt oorlogsdreiging, iets dat lang een collectieve ver-van-mijn-bedshow was, heel reëel. Daardoor komen de beelden en berichten die we overal zien, zo hard binnen. De negatieve gevoelens die daarmee gepaard gaan, willen we zo goed als mogelijk onder controle krijgen. Maar daarvoor wenden we niet altijd de juiste strategieën aan."
Maak jezelf niet verslaafd
Neem 'doomscrolling'. De algoritmes van je tijdlijnen werken zo dat je meer te zien krijgt van wat je interesse heeft. In de overdosis berichten die nu via social media langskomen tik je misschien net wat vaker op berichten met de eerdergenoemde termen.
Piekeren en doemscrollen vertonen dezelfde akelige dynamiek, volgens Raes. "Beide creëren een vals gevoel van controle en werken averechts. Want hoe meer je tobt of opzoekt, hoe meer je jouw angst voedt: een negatief gevoel dat je vervolgens probeert te bezweren met meer gepieker of opzoekwerk. Funest voor je welzijn, maar wel heel verslavend."
Wat te doen?
Zet je smartfoon niet meteen uit, het reguliere nieuws blijven volgen helpt om een realistisch beeld te houden van wat er in Oekraïne gebeurt.
Beperk wel het aantal berichten dat je op je socials leest. Dat zijn de fuiken die je dieper en dieper in nare berichtgeving trekken. Het nieuws wat je hier aantreft is bovendien vaak niet te verifiëren, dus het is vrij zinloos het allemaal tot je te nemen.
Richt op je waar je wél controle over hebt: gezond eten, je werk, een eind lopen, afspreken met een vriendin – afleiding doet wonderen.
Zoek eens wat vaker op positieve onderwerpen, zoals solidariteit, mensen die vluchtelingen een warme plek bieden en wat de Polen allemaal aan de grens doen om de Oekraïeners op te vangen. Misschien dat je ook zelf iets kunt doen als vrijwilliger?
"Naastenliefde vormt een uitstekend tegengif tegen het gevoel van bedreiging," zegt Raes. "Het raakt ons in de positieve zin en activeert het zorgcircuit in onze hersenen. Daardoor gaan we ons ook op afstand veilig en verbonden voelen met anderen. Kortom, het creëert een goed gevoel. Iets dat we nu echt wel kunnen gebruiken."
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in