Het is veel drukker dan in de jaren negentig en we kunnen dat aan.
Het leven is echt veel stressvoller dan in de jaren negentig en dat geldt vooral voor mensen van middelbare leeftijd, zo blijkt uit onderzoek van wetenschapper David Almeida van Penn State University. Opmerkelijk is dat die de extra stress prima aan blijken te kunnen, zelfs beter dan jongere mensen.
Almeida vergeleek met zijn team onderzoeksresultaten uit 1995 en 2012. Beide groepen bestonden uit mensen die op het moment dat de gegevens verzameld werden, dezelfde leeftijd hadden, maar die dus in verschillende decennia geboren waren. Alle proefpersonen werden acht dagen op rij ondervraagd.
Daarbij werd ze onder meer gevraagd naar stressvolle ervaringen die ze in de afgelopen 24 uur hadden gehad – denk aan drukte op werk of thuis, maar ook discussies of ruzies met familie of vrienden. Ook werd de mensen gevraagd hoe gestrest ze waren en in hoeverre de gevoelens van stress hun leven beïnvloedden. "Gemiddeld maakten mensen in 2012 melding van ongeveer 2% meer stressors dan de mensen in de jaren negentig," aldus Almeida. "Dat is op jaarbasis te vertalen naar ongeveer een week extra stress."
"Wij dachten dat het leven – rekening houdend met de economische onzekerheid – met name veel stressvoller zou zijn voor jongvolwassenen," zegt Almeida. "Maar dat is niet wat we zagen. We zagen juist meer stress voor mensen op middelbare leeftijd." Deze mensen maakten melding van zo’n 19% meer stress dan hun leeftijdsgenoten in de jaren negentig naar eigen zeggen hadden. "Dat is op jaarbasis te vertalen naar zo’n 64 extra dagen stress," benadrukt Almeida.
Die stress bij mediors komt in veel gevallen door de combinatie van werk (waar 40+ vaak een leidinggevende positie heeft of een vrij verantwoordelijke functie) met zorgen voor de generaties boven en onder hen. Ook de smartphone speelt een rol: die maakt je altijd bereikbaar en brengt dagelijks een enorme hoeveelheid informatie onder je aandacht.
Opmerkelijk is dat de toegenomen stress niet leidt tot bijvoorbeeld meer burn-outs. Volgens de meest recente cijfers van Volksgezondheid en Zorg komen die bij vrouwen het meest voor onder dertigers, vanaf veertig jaar daalt het aantal gevallen gestaag.
Hoe dat komt, daar is nog geen onderzoek naar gedaan, maar je kunt je voorstellen dat levenservaring en relativeringsvermogen hier een rol in spelen, net als beter in staat zijn keuzes te maken en prioriteiten te stellen. Dat maakt 40+ vrouwen tot typisch voorbeeld van 'when the going gets tough, the tough get going.'
Foto © iStock, bron: Scientas
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in