Wie op jonge leeftijd zijn blindedarm is kwijtgeraakt, lijkt 19 procent minder kans te hebben om later de ziekte van Parkinson te krijgen. De Volkskrant pakte uit met een artikel over de opmerkelijke uitkomst van wetenschappelijk onderzoek.
De studie die in Zweden werd uitgevoerd onder 1,7 miljoen Zweden bevestigt het vermoeden dat ziekte in de darmen begint. Als parkinson toch toeslaat, is dat gemiddeld 3,6 jaar later dan bij patiënten die nog wel hun blindedarm hebben.
En dat niet alleen, bij patiënten van wie de zenuwbaan tussen de darmen en het brein is doorgesneden, vanwege maagproblemen, hebben 40 procent minder kans om parkinson te krijgen.
Studie van het jaar
Neuroloog en parkinson-expert Bas Bloem van het Radboudumc vindt het onderzoek ‘de studie van het jaar’, zo meldt de krant. ‘Dit is qua omvang en werkwijze een onvergelijkbaar degelijke studie.’
Bij mensen van het platteland daalt de kans op parkinson met 25 procent als op jonge leeftijd de blindedarm is verwijderd, in de stad is dat 19 procent. Daarmee zitten ook pesticiden opnieuw in het verdachtenbankje als het om parkinson gaat. De blindedarm is één van de aanjagers van het immuunsysteem als er gifstoffen het lichaam binnendringen.
Preventief verwijderen?
Preventief de blindedarm verwijderen is overigens geen optie, benadrukt Bloem. ‘Wel wordt het nu interessant om te kijken hoe met bijvoorbeeld voeding de samenstelling van de darmbacteriën beïnvloed kan worden om hiermee het risico op parkinson te verminderen.’
Het verwijderen van de blindedarm beschermt overigens niet bij de twee erfelijke vormen van parkinson die de onderzoekers onder de loep namen.
Beeld: iStock. Bron: De Volkskrant
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in