Jeuken je handen ook zo, nu de zon soms opvallend warm om de hoek komt kijken, waardoor die kale winterse tuin zo opvalt? Ze zeggen dat je pas vanaf 15 mei, het einde van de IJsheiligen, mag planten in de grond (want vanaf dan weinig tot geen kans meer op vorst), maar in maart mogen die jeukende groene handen al best uit de mouwen voor wat nuttige voorbereidingen.
Zet de snoeischaar enthousiast in de vaste planten (het liefst tot zo dicht mogelijk bij de bodem) zodat de nieuwe bloei straks alle ruimte krijgt.
Snoeien en splitsen
Maar doe het wel in een week waarin geen vorst is voorspeld - die de plant vlak na het snoeien zou kunnen beschadigen. Knip de dode bloemen van de hortensia’s en pak de lavendel aan tot op het dode hout. De vlinderstruik kan flink terug geknipt, maar niet verder dan tot 30 cm boven de grond (ik spreek uit ervaring; het prachtig paarse bloeisel stierf door mijn toedoen helaas een vroegtijdige dood), zodat er straks weer flink veel nieuwe scheuten aan kunnen groeien. De uit kun kluiten gewassen planten of de oudere planten waarvan het middelpunt kaal wordt en uitgegroeid raakt, kun je splitsen (lees hierover op de website van vtwonen) waarmee je ze een heel nieuw leven inblaast.
Ook klimop en knotwilgen mogen rigoureus worden teruggesnoeid.
De moestuin
Dit is hét seizoen om aardappels, uien, knoflook en sjalotten in de grond te zetten, net als aardbeien en asperges. Sla, tomaten en bloemkool kun je nu alleen nog in een kas kweken, pas in de loop van mei is het warm genoeg om ze ook buiten in de grond te houden. Maar voor wortels, kruiden, spinazie en bonen is de tijd rijp, die kunnen heel goed tegen een frisse lentenacht. Zodat we straks onze verse salades uit eigen tuin op tafel krijgen. Hoe fijn is dat?
Lees ook: 5 Tips voor een rustige geest (en een prachtige tuin)
Een bosje rozen
Rozen moeten drie keer per jaar gesnoeid worden, waarvan één maal in het voorjaar. Rozen zonder wortelkluit gaan tussen november en uiterlijk april de grond in, zodat ze zich nog optimaal kunnen nestelen voordat de bloei in gang komt (en de wortels het vocht straks maximaal kunnen opnemen, want rozen slurpen flink wat vocht op). Geef ze wat extra voeding voor een krachtige en prachtige bloei. En snoei de klimrozen een flinke stuk terug.
Kleine moeite, groot plezier: bloembollen
Ze vragen er alleen om in de grond gezet te worden en doen daarna volledig hun eigen ding. Met weinig moeite en een beetje water verrassen de droge bollen van gladiolen, dahlia’s, lelies en lelietjes van dalen je verderop in de zomer met een tuin vol kleur. Plant ze zodra de ergste vorst voorbij is. Hetzelfde geldt voor het zaaien van cosmea, die in augustus ook echt voor een kleurrijk feestje zorgt.
Een groene grasmat
Het gras mag vanaf maart naar hartenlust geverticuteerd, bemest en ingezaaid worden waar nodig. Zodat de mat er met het stijgen van de temperatuur weer groen, dichtbegroeid en onkruidvrij bij ligt.
Voor alles geldt hierbij wel: met de opwarming van de aarde en daarmee het verschuiven van de seizoenen zou het best kunnen dat maart een steeds frissere maand wordt, waardoor bovengenoemde werkzaamheden langzamerhand meer richting april zullen gaan bewegen.
Vanaf nu dus weg met de treurigheid en op naar een vrolijke lente tuin vol geurige bloemen en kruiden.