Gedachten lezen is het niet, maar het lijkt er wel op.
Nunchi staat in Korea bekend als een soort mentale superpower. Het wordt wel vergeleken met gedachten lezen, maar dat is het niet. Het is eerder een mix tussen mensenkennis en intuïtie. Of simpelweg de kunst van snel doorgronden wat mensen denken en voelen, om daar – op een nette manier – je voordeel mee te doen.
Snelle nunchi – aanvoelen wat de sfeer in een vergadering is, hoe de stemming van een klant of collega is – kan je helpen om je werk makkelijker te doen, soepeler relaties te onderhouden en je te beschermen tegen mensen die niet het beste met je voor hebben. Het kan je ook rustiger maken en mensen jouw kant laten kiezen, zonder dat ze precies weten waarom. Andersom kan een gebrek aan nunchi je tegenwerken, zonder dat jij of anderen precies weten hoe dat zit.
Aan de slag!
Bij nunchi begint alles bij de kamer. Elk vertrek heeft een eigen energie (boonwigi) die steeds verandert door de mensen die zich erin bevinden. Het gaat om veel of weinig spullen in de ruimte, temperatuur, geluid en licht, maar ook om stemming. Je ontwikkelt goede nunchi door eerst even te observeren voor je gaat deelnemen: wie zit waar bij wie? Wie heeft het hoogste woord en waarom? Bij wie voel je stilte of een zwart wolkje, wie heeft al veel koffie op?
Peil ook even je eigen stemming. Als je klapperend van de honger binnenkomt of opgefokt door haast of parkeerstress, neem je andere energie mee dan wanneer je rustig en opgewekt bent. Iedereen, zelfs de grootste egotripper, wil zich veilig voelen. Kalmte, een glimlach en niet meteen ruimte of aandacht vragen helpt om anderen een veilig gevoel te geven, waardoor ze eerder bereid zijn jou ruimte te geven.
Goede manieren is instant nunchi. Denk aan oogcontact, luisteren, doorvragen als signaal dat je écht luisterde. Maar ook aan persoonlijke ruimte respecteren en niet meteen overal wat van vinden. Het helpt allemaal om een zekere sereniteit rond je eigen persoon en rust in de ruimte te creëren die andere mensen heel prettig vinden, waardoor ze je eerder ter wille zijn.
Luister ook naar wat er niet wordt gezegd. Indirecte communicatie (iemand die vraagt: 'Heb je het niet koud?' omdat de persoon in kwestie het zelf koud heeft) is soms veelzeggender dan een woordenstroom. En iemand die manmoedig maar overduidelijk bitter zit te zuchten, kan in een moment apart ('Is alles oké?') verzachten. Je hoeft niet alles voor iedereen te zijn, maar vriendelijkheid en voorkomendheid zijn buitengewoon besmettelijke dingen die het leven makkelijker maken, andere mensen kunnen ontdooien en buitengewoon positief op jezelf weerspiegelen.
Niet praten om het praten. Veel gesprekken of vergaderingen worden oeverloze sessies omdat iedereen meent zijn zegje te moeten doen om maar betrokken te lijken. Laat je werk voor zich spreken, wees steekhoudend. Ook hier geldt: lees bij binnenkomst snel het vertrek. Wie is moe, wie neemt veel ruimte in, wie heeft wat bij zich? Je intuïtie kan je razendsnel vertellen welke vibes andere mensen uitstralen. Daar rekening mee houden is niet hetzelfde als je eigen behoeften negeren, maar meer een handige manier om het contact soepeler te laten verlopen. 'Het eens zijn over het oneens zijn' is een mooie nunchi-manier om een confrontatie snel achter je te laten en een nieuwe oplossing te opperen. Je laat zo het ego van de ander intact en krijgt intussen wel makkelijker voor elkaar wat je zelf wilt, zonder stemverheffing. Dát is het nut van nunchi.
Meer over nunchi in The Power Of Nunchi: The Korean Secret To Happiness And Success door Euny Hong.
Foto © iStock