Het duurt nog even tot het daadwerkelijk kerst is, maar in de meeste straten hangt de versiering al, op de radio hoor je af en toe al kerstliedjes en wie 's avonds een ommetje maakt, ziet in tuinen en voor ramen de eerste lichtjes staan.
Gezelligheid
Beetje vroeg? Het is maar hoe je het bekijkt. De dagen zijn kort, het weer is nat en kil en iedereen knapt op van een beetje gezelligheid. "Hoewel er verschillende symptomatische redenen kunnen zijn voor waarom iemand obsessief vroeg kerstdecoraties zou willen ophangen, zijn de meest voorkomende motieven nostalgisch, om de magie van vroeger te herbeleven of om te compenseren voor verwaarlozing uit het verleden", vertelt psychoanalist Steve McKeown aan de Britse website Unilad.
Magische emoties
"In een wereld vol stress en angst zien mensen graag dingen die hen blij maken en kerstdecoraties roepen die sterke gevoelens uit hun kindertijd op. Versieringen zijn simpelweg een poort naar die magische emoties van toen je jong was. Door vroeg kerstdecoraties op te hangen, verleng je die gevoelens van opwinding."
Nostalgie
"Die nostalgische gevoelens kunnen echter bitterzoet zijn, voegt de psychotherapeut eraan toe. "Misschien doen de feestdagen je denken aan een periode dat een geliefde nog leefde. Of misschien herinnert een kerstboom je aan hoe je je voelde toen je nog in de Kerstman geloofde."
Gedeeld geluk is groter geluk
Alvast je kerstboom neerzetten lijkt dus, op wat weemoed na, vooral voordelen te hebben. En dat is nog niet alles. Mensen die zichtbare kerstversiering ophangen worden volgens onderzoek door hun buren waargenomen als vriendelijker én sociaal. De kerstster voor het raam hangen is dus niet alleen binnen een opkikkertje, maar ook nog eens goed voor de reputatie én je vrolijkt er voorbijgangers mee op.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
- Getty Images