De kleurenkeuzes die wij maken voor de muren en het interieur van ons huis hebben vaak te maken met de trends van dat moment, in combinatie met een langetermijnstrategie. Neutrale kleuren gaan doorgaans minder snel vervelen dan een uitgesproken huis in alle tinten van de regenboog. Maar let op: kleuren kunnen een behoorlijk grote invloed hebben op hoe je je voelt.
Maak een bewuste keuze
Kleur mogelijk een veel grotere invloed op onze gemoedstoestand dan wij doorgaans denken. Architect Malcolm Walker, die als productmanager betrokken is bij het grote Engelse meubelconcern Furniture Village, geeft advies met betrekking tot kleurenkeuzes, en de wijze waarop bepaalde tinten onze stemming (kunnen) beïnvloeden.
En dus ook: waar we bepaalde kleuren beter wel of juist niet op de muren zouden moeten kwasten.
Geel voor geluk
Geel staat voor vrolijk en opgewekt, voor geluk en energie en kan daarmee heel goed gebruikt worden in keukens en eetkamers. Maar ook in de hal, voor een warme, hartelijke en zonnige entree.
Het licht een kamer op zolang het geel in de accenten zit, en dus niet in overdaad aanwezig. Denk aan een muur, een bank of een stoel, als warme tegenhanger in een witte ruimte.
Blauw maakt productief
De kleur van de hemel en de zee brengt rust in een ruimte. Blauw leent zich uitstekend voor badkamers en slaapkamers, bij voorkeur in een lichte, frisse tint in plaats van een donkerder blauw variant.
Blauw dus voor rust en sereniteit maar ook voor productiviteit en intelligentie, waarmee de kleur even uitstekend tot zijn recht komt in een studeerkamer.
Bekijk ook: Video: zo ziet de wereld eruit als je kleurenblind bent
Roze voor een lage hartslag
De passionele herkomst van de kleur roze (afstammend van rood) heeft een heel andere, veel minder hartstochtelijke, uitwerking op ons.
Het is de enige primaire kleur met een eigen naam (in feite is het licht rood) en in de jaren 60 werd tijdens een onderzoek aangetoond dat roze effect heeft op onze spierspanning.
Bij een experiment in Washington werd ‘Baker Miller pink’, een zoete tint roze (vernoemd naar de twee directeuren van de gevangenis, waar de test plaats vond), in hun leefruimte aangebracht, om het vijandige gedrag van de gevangenen te temperen.
Uit het onderzoek kwam naar voren dat agressie inderdaad afneemt in aanwezigheid van roze. De kleur heeft een (kortdurend) kalmerend effect op de hartspieren, die nodig zijn voor de opbouw van agressie, en bij waarneming van deze kleur dus niet snel genoeg meer werken.
Roze verlaagt de hartslag en de ademhaling. Deze verzachtende, esthetische kleur maakt zichzelf daarmee zeer geschikt voor slaapkamers, maar ook voor onze zitkamer.
Rood en ondeugend
Rood wordt veel geassocieerd met brutaal en agressief. Met rood maak je een statement en haal je energie in huis. Het schijnt de eetlust op te wekken en conversatie aan te wakkeren.
Een uitstekende keuze voor de eetkamer dus, en een wat mindere voor de slaapkamer. Wees er niet al te scheutig mee; ondeugend is leuk en pittig, maar echt brutaal wordt al gauw ongemanierd.
Groen voor kalmte en ontspanning
Groen zorgt voor een gevoel van welbevinden. Een natuurlijke, heilzame, ontspannen werking op onze geest. Groen staat voor de natuur, voor lucht en zuurstof, voor groei en rust.
Het is een fijne kleur die het eigenlijk in alle kamers heel goed zal doen, maar in de slaapkamer misschien het beste tot zijn recht komt. Combineer de kleur op de muren of in je interieur met mooie planten en breng daarmee nog meer harmonie en sereniteit aan.
Tijd voor meer kleur dus. Eén muur, één meubelstuk of een paar kleurrijke accessoires kunnen vaak al een hoop doen in huis.
Bron beeld: MaMa Kelly in Amsterdam heeft een compleet oud-roze interieur.