Twee voorstaande trendforecasters blikken vooruit.
Zoals Michael Stipe van R.E.M. al zong in het ultieme zelfisolatie-lied: "It's the end of the world as we know it (I had some time alone)". Het refrein eindigt in 'And I feel fine".
En dat is precies wat trendwatchers op dit moment voorspellen: de wereld zoals we die kennen, komt niet meer terug. In plaats van over een tijdje terug te keren naar 'normaal', zullen onze levens en onze manier van denken zo veranderen dat de moderne geschiedenis zal spreken over 'voor en na Corona'. En dat zal geen probleem zijn.
"Kan het zijn dat het virus ons leven in een richting heeft geduwd waar we toch al heen wilden?" vraag Duitse trendvoorspeller Matthias Horx zich af. Dit in navolging van Nederlandse Lidewij Edelkoort, die de pandemie eerder al omschreef als 'iets wat de wereld kan redden'.
Lidewij voorziet de opkomst van minder snel en hectisch leven, bewust weigeren om nog te vliegen, veel meer thuis werken, meer en intensiever omgaan met echt goede vrienden en dierbaren en zelfredzaam en mindful worden.
"Modeshows lijken nu bizar en misplaatst, reisadvertenties opdringerig en belachelijk," zegt ze. "Denken aan toekomstige projecten is vaag en niet eenduidig: zal het er nog toe doen? Elke dag stellen we nu het systeem ter discussie dat we al sinds onze geboorte kennen. Dat gaat gevolgen hebben voor ons denken en handelen."
Horx voorziet dat mensen een andere manier van leven prima aan zullen kunnen. "Je ziet nu al dat er geen sprake is van verstijfd door angst stilstaan," zegt hij. "Mensen passen zich aan, zoeken oplossingen. Vanuit neurobiologisch oogpunt zie je dat adrenaline wordt vervangen door dopamine, het stofje van de toekomst. Dopamine zet de synapsen in het brein open, dan kijk je uit naar wat er komt, ben je nieuwsgierig, in de voorzorg. Bij een gezond dopamineniveau gaan mensen plannen maken, ontstaan visies die tot vooruitgang leiden."
Dat zie je hier en daar nu al doorschemeren. De onbevangenheid is weg, maar we zijn er nog, de meeste mensen doen ontzettend hun best om de regels op te volgen en zo te zorgen voor een daling in het aantal besmettingen. Dat vraagt om innerlijke kracht en die is er.
"Een van de openbaringen is verder dat er voor kwaadwillende verdeel- en heerspolitiek geen plek is in een wereld met corona,' vervolgt Horx. "Duidelijk is dat mensen die mensen tegen elkaar opzetten niet bijdragen aan de echte grote vragen over de toekomst. De huidige situatie legt het vernielzuchtige van het populisme bloot. Fake news en samenzweringstheorieën zullen niet toekomstbestendig blijken te zijn."
Volgens Horx blijft de economie na 'Zwarte April' overeind. "Het muteert in iets nieuws, maar komt niet eens in de buurt van het nulpunt – het is alsof het een levend wezen is dat even slaapt en weer ontwaakt." Wel voorziet hij de opkomst van plaatselijke productie ten koste van globalisering.
Edelkoort sluit zich daarbij aan en voorziet "een einde aan de export van Chinese synthetische sari's naar India en huishoudelijk plastic naar Afrika." Zij is echter wat terughoudender over een doorstart als de huidige beperkingen worden opgeheven: "Dit is geen financiële crisis, maar een verstorende crisis." Zij denkt dat mensen voorlopig vrijwillig een pas op de plaats zullen blijven maken en niet als voorheen zullen uitgaan, op vakantie gaan en shoppen: "Dat heeft gevolgen, maar die hoeven niet negatief te zijn. Integendeel, zelfs."
Foto (c) iStock
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in