Sommige vrouwen willen misschien wel het liefst de eeuwige jeugd hebben. Hoogleraar psychologie Liesbeth Woertman (68) werpt een andere blik op schoonheid.
Ze bracht het boek ‘Wie ben ik als niemand kijkt?’ uit. Dat slaat op het feit dat veel oudere vrouwen vinden dat mannen steeds minder naar ze kijken. Ze schrijft over de rol van schoonheid en identiteit in het leven van veertigplus-vrouwen. We delen haar vijf levenslessen met je.
Sommige vrouwen willen misschien wel het liefst de eeuwige jeugd hebben. Hoogleraar psychologie Liesbeth Woertman (68) werpt een andere blik op schoonheid. Ze bracht kortgeleden het boek ‘Wie ben ik als niemand kijkt?’ uit.
De titel slaat op het feit dat veel oudere vrouwen vinden dat mannen steeds minder naar ze kijken. Ze schrijft over de rol van schoonheid en identiteit in het leven van veertigplus-vrouwen. We delen haar vijf levenslessen met je. Zo kan het heel bevrijdend zijn om ouder te worden en niet per se meer mee te hoeven doen aan het schoonheidsideaal.
- Je zelfbeeld bepaalt hoe mooi je jezelf vindt
Hoe je je uiterlijk ervaart, heeft niet zoveel te maken met hoe je eruitziet. Het heeft meer met je zelfbeeld dan met je spiegelbeeld te maken. En dat zelfbeeld wordt gevormd door de (veilige) hechting in je jeugd. Jezelf vergelijken met anderen en veel gebruikmaken van media kan je zelfbeeld ook beïnvloeden. - We leren al jong: hoe mooier, hoe gelukkiger
Bij het ouder worden stop je op een gegeven moment met werken. Ook merk je misschien dat je op straat niet meer wordt nagefloten om je uiterlijk. Veel vrouwen vinden het erg lastig als mannen niet meer bewonderend naar hun uiterlijk kijken. Ons hele leven krijgen we de ‘leugenachtige’ boodschap mee: hoe mooier je bent, hoe gelukkiger. Terwijl het tegendeel waar kan zijn: als je niet meer afhankelijk bent van de blik van mannen, wordt je verlost van de druk om te moeten voldoen aan een schoonheidsideaal. Daardoor komt meer ruimte om te leven vanuit bezieling. - Jezelf laten zien maakt gelukkiger
Als je gezien wordt om wie je als persoon écht bent, los van je uiterlijk en prestaties, kan dat bijdragen aan je geluk. Als iemand van je houdt op het moment dat je alles van jezelf durft te tonen kan dat je zelfs een langdurig geluksgevoel bezorgen. Het is daarbij wel belangrijk dat je je niet verstopt achter een masker en ook je minder goede eigenschappen toont. Die horen namelijk net zo goed bij wie je bent. Probeer lef te hebben en ook je slordige, hyperactieve, onwetende, droevige en wilde kant op te nemen in je zelfbeeld. - Ouder worden zorgt voor groei en bloei
Als je ouder wordt, groeit je zelfvertrouwen langzaamaan. En dankzij het ‘verval’ dat komt kijken met de jaren, krijg je de kans om je ego te laten varen. Daardoor kun je juist meer bij je sterke en wilde natuur komen: de persoon die je diep van binnen bent als je al je ‘maskers’ af doet. Daarvoor is het belangrijk om niet de hele tijd door iedereen leuk gevonden te willen worden. Als je dat allemaal van jezelf verwacht, gaat dat ten koste van je ware aard. Probeer eens liefdevol naar een ander te kijken in plaats van dat je wil dat anderen bewonderend naar jou kijken. Je voelt waarschijnlijk meer liefde als je zelf liefhebt, dan wanneer je alleen maar bemind wilt worden. Het leven kan met de jaren makkelijker worden Veel mensen verheerlijken jong zijn, maar waarom eigenlijk? - Het leven kan juist steeds makkelijker worden met de jaren.
Dat is het best bewaarde geheim. Deze fase waarin je een zestigplusser bent, kan de fijnste in je leven zijn. Er wordt niet vaak positief gepraat over ouder worden, maar het mooiste in het leven komt het laatst, als je ervoor openstaat om oma van alle levende wezens te worden. Als je in je leven probeert om uiteindelijk écht contact te maken met anderen, waarbij je voelt dat de ander met je meeleeft en écht wilt snappen wie je bent en wat je zegt. Dat is iets dat nooit veroudert, dat kun je tot aan het einde van je leven doen.
Meer lezen van Margriet, hét magazinemerk voor vrouwen die op een leuke manier gelukkig en gezond ouder willen worden? Ga naar Margriet.nl.