Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Complimentendag: 10 redenen om iets aardigs te zeggen

Geef vandaag eens een pluim, zie een ander opbloeien en hou er zelf ook een goed gevoel aan over: het is Complimentendag!

collega's complimenten boks kantoor

Iets positiefs over iemand zeggen, daar heb je ook zelf iets aan.

Het is vandaag Complimentendag, de dag die uitnodigt om iets aardigs tegen een ander te zeggen. Het kan gaan over een leuke look of een mooie tas, maar ook iemand prijzen om een presentatie, laten merken hoe bijzonder je het vindt dat iemand je helpt of simpelweg even zeggen: 'Zo aardig dat je altijd koffie voor me meeneemt.'

Complimentendag zag in 2003 in Nederland het licht met dank aan 'waarderingsexpert' Hans Poortvliet en is inmiddels internationaal omarmt. "Het is een idealistisch gebeuren", zei Poortvliet eerder bij RTL Nieuws. "Ik zie gewoon wat een beetje positieve aandacht met mensen doet."

Wat levert een compliment op?

  • Een compliment stimuleert de aanmaak van dopamine, wat bijdraagt aan een gelukkig en positief gevoel. Wie een complimentje krijgt, ervaart dat als waardering en erkenning en dan zijn absolute feelgood emoties.
  • Grappig is dat de blijdschap van de ontvanger van het compliment ook iets doet met de gever. Door de spiegelneuronen in de hersenen word je vanzelf ook een beetje blij: win-win.
  • Een compliment is helemaal gratis en doet wonderen voor de prestaties en de productie. Of het nu in een werkomgeving of binnen je gezin is, een complimentje zorgt voor meer betrokkenheid en meer bereidwilligheid om een tandje bij te zetten.
  • Mensen leren van fouten, maar groeien van successen. Veel mensen (vooral vrouwen) zijn vooral geneigd om te kijken naar wat niet perfect is. Kijk eens wat vaker naar wat er wel goed gaat, prijs jezelf daarom en bouw het verder uit.
  • Complimenteren is besmettelijk. Heb je aandacht voor het positieve, dan gaan anderen van jouw pluim beter in hun vel zitten en zijn zo eerder geneigd anderen te helpen, te bedanken of een compliment te geven. Onderzoek van arbara Fredrickson laat zien dat positiviteit een omslagpunt heeft van drie tegen één. Heb je drie keer meer aandacht voor wat er goed gaat dan voor wat er fout gaat, dan ontstaat een kantelpunt waardoor je echt gaat floreren. Krijg je drie collega's mee in die positieve flow, dan kun je de werksfeer al positief veranderen.  
  • Het nationale motto lijkt soms wel 'doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg' te zijn. Complimenten geven wordt al snel overdreven gevonden, terwijl het positieve feedback is die alles net even wat leuker, mooier en beter kan maken. Wat je aandacht geeft, groeit en bloeit.
  • Makkelijk eens een compliment geven kweekt goodwill. Of het nu gaat om collega's, vrienden of familieleden, als je 'goed' met elkaar bent help je anderen sneller, maar word je ook zelf eerder geholpen als er eens iets is. Complimentjes geven helpt het ijs te breken, verbinding te zoeken en goede dingen bij anderen zien.
  • Een compliment krijgt meer waarde als je het wat specifieker maakt. 'Knap hoe je het volhoudt' weegt minder zwaar dan: 'Ik heb diepe bewondering voor het geduld waarmee je je demente moeder weet te kalmeren.'  En 'goed gedaan' is weer wat minder waard dan 'Wat een knappe presentatie en wat een leuke draai gaf je aan het einde'.
  • Op zich is een like geven ook een compliment, maar het is snel en onbevredigend. Wil je impact maken, schrijf er dan even wat bij op de socials: meer interactie, meer verbinding, meer effect.
  • Goed om te weten: een compliment over iemands gedrag, actie of handeling komt veel meer binnen dan een compliment over uiterlijkheden. Vergelijk 'Wat zie je er goed uit!' maar eens met 'Wat heerlijk je weet te zien!' Het laatste maakt veel meer los dan het eerste.

PS Kun jij een compliment ontvangen? Wuif het niet verlegen weg, maar stel het op prijs: 'Dankjewel, dat is goed om te horen' is een prima antwoord, als je je verlegen voelt onder lof.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Psyche
  • Getty Images