Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Mindfulness: leef minder op de automatische piloot

In de drukte van ons dagelijks leven lijkt het soms of alles aan je voorbij gaat. Je werkt, de kinderen gaan naar school, het eten staat op tafel en er is opnieuw een dag voorbij. Om niet vast te komen in die dagelijkse sleur, kan het helpen om meer stil te staan bij wat je doet en hoe je je voelt. Mindfulness biedt dan uitkomst, het helpt je om echt aanwezig te zijn in het moment. 

mindfulness

Waar komt mindfulness vandaan? 

Mindfulness, je hoort er al jaren over. Maar wist je dat het concept eigenlijk al duizenden jaren oud is? Oorspronkelijk komt het uit het boeddhisme en heet het ‘Sati’. De term mindfulness zelf werd pas in 1881 bedacht door een Brit die in Sri Lanka werkte.

Het duurde echter nog tot de jaren '70 voordat mindfulness echt voet aan de grond kreeg in het Westen. Jon Kabat-Zinn, een Amerikaan, begon toen met het geven van de eerste mindfulness-trainingen. Hij leerde mensen omgaan met stress, angst en pijn door middel van meditatie. Mede dankzij zijn werk is het nu een bekende methode om meer rust en balans in het dagelijks leven te brengen.

Zelf aan de slag met mindfulness  

Bij mindfulness draait alles om het bewuster leven in het nu. Even pas op de plaats maken en bewust aanwezig zijn in het moment met je gedachten. Dat klinkt simpel, maar je zal merken dat je gedachten in de praktijk vaak afdwalen.

Een goede manier om hiermee te beginnen, is door mindfulness te oefenen op momenten dat je toch al moet wachten. Bijvoorbeeld wanneer je op een trein wacht, voor een openstaande brug staat, of in een wachtkamer zit. Gebruik deze momenten om echt in het hier en nu te zijn, en merk hoe je gedachten rustig worden wanneer je ze niet laat afdwalen. Zo creëer je kleine, waardevolle rustmomentjes in je dag.

Mindfulness trainingen 

Leer je graag van anderen of vind je het lastig om zelf met mindfulness aan de slag te gaan? Dan is een training of cursus misschien wel iets voor jou. In een groep kun je ervaringen delen en van elkaar leren, terwijl je bij een individuele training juist persoonlijke aandacht krijgt. Zo’n cursus duurt meestal 8 tot 10 sessies en helpt je om mindfulness echt een plekje in je dagelijks leven te geven.

Het effect op je gezondheid 

Onderzoek toont aan dat mindfulness meer is dan een hype. Het kan namelijk ook echt een positief effect hebben op je gezondheid. Het kan onder andere stress en angst verminderen en zo helpen bij bijvoorbeeld slaapproblemen.

Daarom adviseren artsen soms een mindfulness cursus bij serieuze klachten zoals depressie of burn-out. Het fijne is dat je dit (deels) vergoed krijgt met je basisverzekering, hierbij moet je wel rekening houden met je eigen risico. Voor een volledige vergoeding is vaak een aanvullende verzekering nodig, bijvoorbeeld voor alternatieve geneeswijzen. Je zorgverzekering vergelijken bij verschillende aanbieders helpt je om de beste dekking te vinden.

Gun jezelf rust 

Merk je dat de stress zich opstapelt en je steeds meer op de automatische piloot leeft? Overweeg dan eens mindfulness. Het kan je helpen om minder in je hoofd te zitten en meer in het hier en nu te zijn. Gun jezelf af en toe die broodnodige rust.