Is je huid nu echt droger in de winter?
Kunnen we kort over zijn: ja! Kou, wind, sneeuw... winterse omstandigheden drogen je huid flink uit. Bij lage temperaturen is er ook een lagere luchtvochtigheid, waardoor je huid minder hydratatie uit de lucht kan halen. Die lagere luchtvochtigheid zorgt er ook voor dat je huid minder talg aanmaakt. Fijn, denk je nu misschien, dan heb ik minder last van puistjes, maar dat is helaas niet het geval. Doordat je de huid tijdens gure dagen beschermt met lagen kleding, kan die minder goed ademen en zijn je poriën afgedekt. Hierdoor kan je juist last krijgen van ontstekingen.
Talg bestaat bovendien grotendeels uit vet, waardoor je huid soepel blijft, maar doordat je talgproductie flink verlaagt, kun je last krijgen van wondjes op je handen, gebarsten lippen en schrale rode wangen. Wist je dat de verwarming tevens bijdraagt aan een droge huid omdat die de luchtvochtigheid in huis laat dalen? Er zijn dus meerdere oorzaken voor een droge winterhuid, maar het goede nieuws is: er is wat tegen doen.
Hydrateren kun je leren
Hydraten is – zeker in de winter – het sleutelwoord voor een stralende, gezonde huid. Als eerste: drink genoeg water. Water dringt uiteraard niet meteen de bovenste huidlaag binnen, maar het zorgt wel dat je lichaam gehydrateerd blijft, waardoor je cellen voldoende voedingsstoffen krijgen. Laat crèmes, lotions, reinigingsgels en andere gezichts-verzorgingsproducten met agressieve stoffen zoals alcohol (ook bekend als ethanol), parfum en sulfaten (zoals sodium laureth sulphate oftewel natriumlaurylethersulfaat) en normale zeep tijdens de winter ook liever staan. Deze verwijderen behalve het vuil ook de lipiden, het beschermende laagje van je huid. Wil je niet, want zo maak je je huid ongemerkt extra droog. Reinig je huid daarom met milde producten zodat je na afloop geen trekkerig gevoel krijgt.
Wat je juist wel wilt gebruiken: mooimakers met hydraterende stoffen. Denk aan collageen, hyaluronzuur, glycerine, niacinamide en lanoline. Deze werkstoffen zorgen ervoor dat ze vocht in de huid aan zich binden en/of een laag over je huid aanbrengen, waardoor vocht minder goed kan ontsnappen. Smeren dus met hydraterende bodylotions, maskers en gezichtscrèmes. Voor een gezonde, zachte huid met een natuurlijke glow.
'Zeker tijdens de koude maanden is hydrateren hét sleutelwoord voor een gezonde, glowy skin.'
Wonderspul
In de winter kan je gezichtshuid wel wat meer vetten gebruiken. Een serum is dan ook geen overbodige luxe. Kies voor een rijk serum vol vetten voor ’s nachts en een hydraterend serum dat je huid beschermt tegen kou en luchtvervuiling voor overdag.
Let daarnaast op termen als hyaluronzuur (vochtvasthoudend, vermindert droogtelijntjes), vitamine E en C (tegen een grauwe, vale huid en voor een boost van de doorbloeding) of cannabisolie (kalmeert, vermindert roodheid en werkt ontstekingsremmend). En wil je echt rendement uit je serum halen, zorg dan altijd dat je huid van tevoren goed gereinigd is. Zo kan die alle werkstoffen uit het serum beter opnemen.
'Kies een rijk serum vol vetten voor de nacht en een hydraterend serum voor overdag.'
Dry brushing
Weleens gehoord van dry brushing? Deze ayurvedische beautytechniek is op dit moment weer helemaal populair en dat is niet voor niets. Door je huid droog te borstelen met een grove, natuurlijke borstel verwijder je vuil en dode huidcellen, die zorgen voor een doffe teint en verstopte poriën. Bovendien stimuleer je hiermee je bloedsomloop, celvernieuwing en lymfesysteem, waardoor je huid gif- en afvalstoffen makkelijker kan afvoeren. Het resultaat een stralende, schone, soepele en ultrazachte huid.
Goed, maar hoe doe je dat dan, dry brushing? Begin bij je voeten en werk met stroken langzaam omhoog. Borstel stevig, maar niet zo hard dat je huid kapot gaat of je na afloop last krijgt van irritaties. Tip: kies voor een grove, natuurlijke borstel met een langere steel, zodat je makkelijker bij lastige plekken terechtkunt en ook je rug kunt borstelen. Na afloop zal je huid wat rood gekleurd zijn, maar zie je ook een healthy glow. Spring onder de douche om alle dode huidcellen van je af te spoelen en smeer je lichaam in met een voedende bodyolie of -crème.
Natuurlijke hulpjes
Een wondermiddel bij een droge huid is karitéboter, ook wel bekend als shea butter. Deze ‘boter’ wordt geperst als olie uit de noten van een karitéboom, waarna die verwerkt wordt tot een harde boter. Het fijne van karitéboter is dat deze rijk is aan vetten en de vitamines A en E. Dit zijn antioxidanten die je huid voeden en je huidbarrière beschermen en herstellen. Een waar wondermiddel bij een droge huid en perfect om ruwe plekjes weer zacht te maken. Bovendien werkt sheaboter ook ontstekings remmend en kan het helpen bij huidirritaties, eczeem en zelfs huidaandoeningen als psoriasis.
Ook verzorgingsproducten met haverextracten of natuurlijke oliën, zoals amandel, jojoba, zonnebloem en cannabisolie, doen veel goeds voor een droge huid. Deze oliën helpen om de huidbarrière te ondersteunen en te herstellen en brengen vocht in. Met als resultaat een soepele, gehydrateerde huid.
Slim doen
Je kunt natuurlijk smeren tot je een ons weegt, maar je kunt ook proberen de droge lucht in huis aan te pakken. Door een luchtbevochtiger bijvoorbeeld, of door good old bakjes met water aan de verwarming te hangen. Niet alleen fijn voor je huid, maar ook voor je ogen. Ook lucht zuiverende planten zorgen voor een betere luchtvochtigheid in huis.
'Behalve héél veel smeren kun je ook de luchtvochtigheid in je huis aanpakken, bijvoorbeeld met bakjes water of luchtzuiverende planten.'
Badderen of niet?
Niets fijner tijdens gure dagen dan een heerlijk lange badder- of douchesessie. Met lekker warm water en je favo badschuim. Heel verleidelijk, maar zeker in de winter niet echt goed voor je huid. Er is bijna niets wat je huid zo sterk uitdroogt als een dagelijkse wasbeurt. En ook het gebruik van badschuim is bijna vragen om een schilferige huid.
Toch in bad? Kan natuurlijk, maar badder of douche dan niet te lang én niet te warm. En gebruik een verzorgende badolie die je huid beschermt in plaats van uitdroogt. En niet vergeten om na afloop te smeren met een hydraterende lotion of crème.
'Een bindweefselmassage laat je niet alleen stralen, maar maakt je huid ook strakker en steviger.'
Winterfacial
Soms heeft je huid net wat extra liefde nodig. Zeker als je gezicht vaal, dof en grauw oogt. Dan kan een bindweefselmassage je gezicht net die boost geven die je huid nodig heeft om de koude wintermaanden een beetje stralend door te komen. Een bindweefselmassage stimuleert het lymfesysteem en de doorbloeding, waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd en er meer zuurstofrijk bloed naar je huid komt. Door de massage krijgt bovendien ook de huideigen collageen- en elastineproductie een boost, waardoor je gezicht strakker en steviger wordt.
Da’s fijn, want een lage lucht vochtigheid zorgt ook voor een afname van de elasticiteit. Hallo mooie gloed, dag rimpels! Vervolgens nog een hydraterend mineralenmasker en een vitamine en retinolserum en knappe winter die jouw frisse, stralende gloed nog tegenhoudt.
- Adobe Stock