Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Jacqueline van Lieshout: 'Een alcoholvrije maand is als een vakantie voor je lichaam'

Jacqueline besloot om voorlopig te stoppen met drinken en vond niet drinken een openbaring, het was zo bevrijdend.

Jacqueline van Lieshout

Doe je mee aan Dry January, lees dan vooral het verhaal van Jacqueline van Lieshout, bekend van het Ontwijnen en alcoholvrij sinds 2016.

Nadat ze was gestopt met drinken, voelde Jacqueline van Lieshout zich bevrijd. Haar ervaringen beschreef ze in verschillende boeken. Nu helpt ze andere vrouwen om te stoppen. ‘Een alcoholvrije periode levert zo veel op.’

Op 22 juli 2016 nam ik het besluit te stoppen met alcohol. Voorlopig dan, want nooit meer drinken vond ik een heel raar idee. Ik zou de drank in ieder geval een tijd laten staan.

Minderen lukte me niet, dat had ik al honderden keren geprobeerd, maar uiteindelijk kwam ik altijd weer uit op mijn ‘oude niveau’: zo’n drie keer per week aan de wijn en altijd ja zeggen op de vraag: ‘Wil je er nog een?’

Ik vond niet drinken een openbaring, het was zo bevrijdend. Toch vond ik de eerste maand, en ook wel de tijd erna, zwaar en eenzaam. Ik heb echt mijn weg moeten vinden. Ik zocht geen hulp bij klinieken of hulpverleners, want ik vond niet dat ik daar hoorde. Dat was voor échte verslaafden, vond ik, en dat was ik natuurlijk niet.

Lekker slapen en 25 kilo kwijt

Inmiddels ben ik zevenenhalf jaar verder en het eerste wat opvalt is het gewichtsverlies.

Jacqueline van Lieshout privé

Destijds woog ik 89 kilo (bij 1,76 meter), nu nog maar 64, er is maar liefst 25 kilo af. En nee, de eerste ruim vijf jaar heb ik niet intensief gesport of een heftig dieet gevolgd. Mensen om mij heen vragen zich af hoe dit kan. Maken die paar flessen sauvignon blanc per week dan zoveel verschil?

Niet drinken heeft effecten die je van tevoren niet kunt bevroeden. Allereerst ging ik ontzet­tend goed slapen en werd ik iedere ochtend om halfzeven superfris wakker met zin in de dag, trek in gezond eten en de energie om de fiets te pakken en de trap te nemen.

’s Avonds gaf ik dan weer probleemloos toe aan mijn slaapbehoefte. Ik ging meer wandelen en mijn behoefte aan snaaien verdween nagenoeg volledig. Het waren dus niet alleen de wijncalorieën, het was een volledig nieuwe manier van leven waardoor mijn lichaam kon werken zoals het hoort te doen.

Niet zo makkelijk

Als niet drinken zoveel oplevert, waarom doen we dat dan niet allemaal, vraag je je misschien af. Maar stoppen met drinken is minder makkelijk dan het klinkt, om meerdere redenen.

Allereerst is het een gewoonte waaraan allerlei overtui­gingen kleven: ‘Ik heb het verdiend’, ‘Ik kan zo lekker ontspannen met een drankje’, ‘We moeten wel van het leven genieten’, ‘Zo gezellig, samen borrelen’. Alcohol is de lijm die veel volwassenen bij elkaar houdt en, denken we, ervoor zorgt dat we het drukke, overvolle leven aankunnen. We geloven (onbewust) dat we het nodig hebben voor zelfvertrouwen in sociale situaties, dat het ons helpt alles los te kunnen laten en dat het sfeerver­hogend werkt.

Dan is er ook nog het euvel dat we ons vaak druk maken over onze omgeving. Wat zouden mijn vriendinnen er wel niet van vinden als ik (even) niet drink? Zouden ze denken dat ik een alcoholprobleem heb? Zouden ze me nu ongezellig en saai vinden? Hoor ik er nog wel bij?

Als je stopt met roken of beter gaat eten, krijg je applaus en aanmoediging. Niemand zal tegen je zeggen: ‘Je kunt toch gewoon één sigaret nemen?’ Of: ‘Hè, wat ongezellig... Nou, stop er morgen maar mee hoor.’ Niet drinken moet je uitleggen en verantwoorden, zeker tegenover (andere) stevige drinkers.

En dan is het ook nog eens overal om ons heen. In films en series, reclames, foto’s op Facebook en Instagram. Gelukkig leren we steeds meer over de gevaren van alcohol.

Zo weten we nu dat geen enkele hoeveelheid drank gezond is. Al één glas per dag heeft invloed op je slaapkwaliteit, zorgt ervoor dat je ’s nachts minder of geen vet verbrandt, dat je minder spieren op kan bouwen na een training en dat je veel slechter herstelt van de dag ervoor.

Bovendien stijgt je stressniveau door alcohol, hoe gek dat ook klinkt, want we denken juist dat het ontspant. Alcohol is een quick fix. Het verdooft je, waardoor je alleen maar dénkt dat je minder stress ervaart en je alles beter aankunt.

Extra tijd en energie

Dry January, overgewaaid uit Engeland, kan een fantastische ervaring zijn omdat je dan ervaart wat het voor jou betekent om even niet drinken.

Wat doe je met de extra tijd en de energie die het je oplevert? Je kunt deze periode ook rustig nadenken over hoe je de rest van het jaar met alcohol om wilt gaan, of je je relatie ermee wil veranderen.

Je neemt als het ware even afstand van iets wat je waarschijnlijk veel plezier geeft, maar waarvan je inmiddels ook wel weet dat het niet goed voor je is. Het belangrijkste is dat niet drinken een ervaring is, omdat alcohol vaak toch een grotere rol in ons leven speelt dan we in de gaten hebben.

Hoe kun je nu het beste beginnen? Het werkt vaak goed om een datum te prikken en vervolgens secuur vooruit te plannen. Kijk kritisch naar je agenda voor de komende weken en zeg afspra­ken af waarvan je weet dat je met drinkers zult zijn of die jij met alcohol associeert. Verschuif afspraken met vrienden naar de ochtend of ga samen iets ondernemen waar geen alcohol bij komt kijken.

Het is niet alleen een retreat voor je lever, maar een detox voor je hele systeem

    Nouveau

    Dit klinkt misschien allemaal heel ongezellig, maar beschouw deze maand gewoon als een experiment: dertig dagen om met meer tijd, ruimte en energie andere dingen te kunnen doen. Je kunt het ook zien als een vakantie: het is niet alleen een retreat voor je lever, maar een detox voor je hele systeem.

    Wees vriendelijk, maar stellig tegen je omgeving. Wees duidelijk over je plan om dertig dagen niet te drinken. Antwoord kort op vragen van je omgeving en zeg erbij dat je niet overgehaald wilt worden, geen uitzondering wil maken of misschien zelfs dat je het er helemaal niet over wil hebben (stel bijvoorbeeld meteen een wedervraag: ‘Hoe gaat het met jou?’).

    Soms zullen mensen in je omgeving een beetje ‘van je af bewegen’ omdat ze zich door jou, uiteraard onbedoeld, geconfronteerd voelen met hun eigen drankgebruik. Hou je op de vlakte als mensen vragen hoe lang je alcoholvrij wilt blijven. Dat voorkomt vervelende discussies (geloof me, die komen veelvuldig voor) en zorgt ervoor dat de sfeer ontspannen blijft.

    Zoals ik al zei kun je overwegen afspraken af te zeggen. In de alcoholvrije maand is dat helemaal niet gek, want vaak zijn feestjes waar veel wordt gedronken gewoonweg niet leuk als je niet drinkt. Niet zozeer omdat je jaloers zou kunnen zijn op de drinkers, maar omdat je op een gegeven moment niet meer met de drinkende gasten kunt ‘levelen’.

    Als je zelf drinkt, heb je het meestal niet in de gaten, maar alcohol heeft echt veel sneller impact op je gedrag dan je denkt. Als je nuchter bent, zie je dat ineens helder. Ook weer heel leerzaam.

    Waarschijnlijk zul je de voordelen van het niet drinken niet meteen merken. Zo zul je niet meteen heel goed kunnen slapen. Dat is logisch, want je lichaam is aan de alcohol gewend en moet nu terug naar zijn natuurlijke staat. Ook is het mogelijk dat je je humeurig voelt en hoofdpijn en veel trek in zoet krijgt.

    Wees gerust, dit zijn tijdelijke verschijn­selen die te maken hebben met herstel. Als je volhoudt, zul je zeker beloond worden. Want wat een alcoholvrije periode uiteindelijk oplevert, is eigenlijk alles wat je graag wil en waar je mis­schien al van alles voor doet: een mooiere huid, mooier haar, een frissere blik, gewichtsverlies, een betere nachtrust en meer zin om te bewegen en te sporten.

    JACQUELINE’S TIPS VOOR DRY JANUARY

    • Zoek het niet (meteen of alleen maar) in vervangende drankjes 

      Het is natuurlijk leuk als ergens een lekker alcoholvrij drankje of een fijne mocktail wordt geschonken, maar probeer vooral andere manieren van ontspannen en ontladen te ervaren. Alcohol is door niets te vervangen, vergeet dat niet, in veel gevallen maakt het de verleiding om wel weer te gaan drinken heel groot.
    • Plan afspraken met vrienden op momenten waarop alcohol geen rol speelt 

      Maak bijvoorbeeld een wandeling in de ochtend of ga ergens ontbijten of brunchen. Ook kun je samen gaan sporten. Je hebt veel meer tijd en energie, dus gebruik deze bewust. De extra uren die een katerloos bestaan je oplevert, kun je ook vullen met al die dingen die je al jaren wilt, maar waar je nooit aan toekomt.
    • Lees en luister alles over dit onderwerp 

      De podcast Wat wil je drinken? is een aanrader. Er zijn veel boeken geschreven over het onderwerp en op mijn YouTube-kanaal vind je een hele bibliotheek aan filmpjes met tips en aanmoedigingen.
    • Vermijd ‘verleidelijke’ gelegenheden 

      Voel je hier niet vervelend over en vul de tijd met iets anders: een massage, een film, een yogales, noem maar op. Ervaar eens een totaal andere maand, dat zorgt tijdens dit experiment voor talloze eyeopeners.

    Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

    Happy 50
    • Nouveau