Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Wil je hulp bij het afvallen? Check wat je zorgverzekering voor je kan doen

Wil je hulp bij het afvallen? Check wat je zorgverzekering voor je kan doen

Wil je hulp bij het afvallen? Check wat je zorgverzekering voor je kan doen

Een extra steuntje in de rug kan het net even wat makkelijker maken. 

Afvallen is voor veel mensen hét goede voornemen voor het nieuwe jaar. Wil jij bijvoorbeeld je levensstijl veranderen om aan je gezondheid te werken? Dit kan met goede begeleiding. Maar hoe kun je gebruikmaken van deze begeleiding en wat wordt er vergoed vanuit de zorgverzekering

Zelf afvallen

Een paar kilo’s kwijtraken kan je meestal goed zelf. Je past je voedingspatroon aan, probeert minder te snoepen, minder alcohol te drinken en meer te bewegen. Ga bijvoorbeeld in de pauze buiten een wandeling maken met collega’s of ga op de fiets naar je werk. Pak de trap in plaats van de lift. Zoek een sportbuddy, zoals een collega of goede vriend(in) om samen mee te sporten. Kies ook voor gezonde tussendoortjes, zoals fruit, noten en rauwkost.

Naar de huisarts

Moet je meer afvallen voor je gezondheid? Dat kun je goed aanpakken met de juiste begeleiding. Afvallen is immers niet alleen een fysieke uitdaging. Ook mentaal kan het zwaar zijn om je levensstijl flink aan te moeten passen. Independer zorgexpert Bas Knopperts: “Maak hiervoor eerst een afspraak met je huisarts. In overleg met de huisarts bepalen jullie welke vorm van begeleiding jij nodig hebt. Een consult bij de huisarts valt altijd binnen de basisdekking van je zorgverzekering. Je betaalt ook geen eigen risico.”

Verschillende experts bij afvallen

Er zijn allerlei experts die je kunnen helpen bij het afvallen. Denk aan diëtisten, een gewichtsconsulent of gespecialiseerde fysiotherapeuten. Heb je geen specifieke medische klachten, maar ben je gewoon iets te zwaar? Dan kan een gewichtsconsulent je helpen. Een gewichtsconsulent weet veel van voeding en beweging. Heb je last van medische klachten door je overgewicht, zoals hart- en vaatziekten of een hoge bloeddruk? In dat geval word je doorverwezen naar een diëtist. De diëtist analyseert je voedingspatroon en gewoonten (zoals sport en andere activiteiten). Vervolgens krijg je een passend voedings- en levensstijladvies. Wil je leren om op een verantwoorde manier te sporten? Dan kun je kiezen voor medische fitness: hiervoor kun je terecht bij een gespecialiseerde fysiotherapeut. Verder zijn er speciale leefstijlprogramma’s die vergoed worden door je zorgverzekering.

Vergoeding zorgverzekering gewichtsverlies

Zoek je hulp bij afvallen? Hier bestaan verschillende vergoedingen voor. Niet alle medische begeleiding bij afvallen wordt vergoed. 

  • Dieetadvies

    Per jaar wordt 3 uur dieetadvies vergoed door de basisverzekering. Heb je meer uren nodig? Dit kan je laten verzekeren met een aanvullende verzekering. Je krijgt de vergoeding voor je bezoek aan de diëtist alleen als er een medische doel is.
  • Gewichtsconsulent

    Een bezoek aan de gewichtsconsulent wordt vanuit de basisverzekering niet vergoed. Een aantal zorgverzekeraars biedt hiervoor een aanvullende verzekering aan. Hoeveel je vergoed krijgt, verschilt per verzekeraar. De vergoeding voor een gewichtsconsulent bedraagt maximaal 500 euro per jaar. Je krijgt de vergoeding alleen wanneer de gewichtsconsulent is aangesloten bij de BGN (Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland).
  • Medische fitness

    Ook medische fitness valt niet binnen de basisverzekering. Er zijn wel een paar verzekeraars die hier een aanvullende verzekering voor bieden. Deze verzekeringen zijn vaak erg beperkt. 
  • Leefstijlprogramma

    Wil je deelnemen aan een leefstijlprogramma? Dit wordt vergoed door je zorgverzekering. Wel moet dit een ‘gecombineerde leefstijlinterventie’ (GLI) zijn. Daarnaast moet je voldoen aan een paar voorwaarden. Er moet bijvoorbeeld sprake zijn van een matig gewicht-gerelateerd gezondheidsrisico. Wil je weten of je in aanmerking komt voor zo’n programma en of dit vergoed wordt? Bespreek dit met je huisarts.



Vergoeding medicijn bij obesitas

Sinds 1 april 2022 wordt een medicijn voor een kleine groep mensen met obesitas vergoed vanuit de basisverzekering. Het medicijn heet Saxenda en kost ongeveer 2.600 euro per jaar. Dit medicijn wordt alleen vergoed als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Zo moet je bijvoorbeeld deelnemen aan gecombineerde leefstijlinterventie. Daarnaast moet je nog niet in aanmerking komen voor een maagverkleining.Verder heb je een BMI van 35 of hoger in combinatie met een ziekte (niet diabetes type 2): artrose, hart- en vaatziekten of slaapapneu. Of heb je een BMI van 40 of hoger en heb je geen diabetes type 2.

Gratis gezondheidscursus of fitnessapp

Independer zorgexpert Bas Knopperts: “Veel zorgverzekeraars bieden allerlei gratis extra’s aan om je gezondheid te verbeteren. Denk aan een gezondheidsplatform met tips, een app om laagdrempelig vragen te stellen aan een huisarts of een app gericht op je mentale gezondheid. Ook zijn er verzekeraars die een online gezondheidscursus aanbieden om punten te sparen. Deze punten kun je weer inruilen voor korting op je zorgpremie of korting op sportartikelen.”